Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Aluevaalit lähestyvät

Espoo-johtoinen sote-alue tulee vaikuttamaan ratkaisevalla tavalla myös Vihdin alueen terveys- ja hyvinvointipalveluihin. Hanketta vedetään espoolaisen virkaihmisen johdolla ja valmista pitäisi olla vuoden päästä. Hankkeen vetäjä kertoi mediassa, että uuden alueen sote-palveluihin on käytettävissä kansalaista kohden noin 500€ vähemmän rahaa verrattuna nykytilanteeseen. Ovatkohan äänestäjät miettineet, mitä tämä käytännössä merkitsee?

Koska tuleva aluevaltuusto koostuu suurimmalta osin Espoossa asuvista valtuutetuista, voinemme arvuutella, miten entistä vähäisempiä rahoja jaetaan. Niin, ja jos et tiennyt, Vihdissä asuvia valtuutettuja ei uuteen aluevaltuustoon tule valituksi montakaan, ehkä muutama. Pohtikaamme tilannetta, jossa uusi valtuusto joutuu päättämään säästöistä vaihtoehtoinaan leikkaukset Vihdin tai Espoon palveluihin. Kumpi vaihtoehto on todennäköisin?

Kun edellä mainittuja epäilyksiä esitettiin sote-uudistusta väen väkisin ajaneelle Keskustan puheenjohtaja Saarikolle, hän oikein tuohtui ja kertoi hallintoalamaisille sen, että aluevaltuutettujen tulee päättää asioista koko alueen etua ajatellen. Aika näyttää ja uskokoon ken haluaa.

Tulevana vuonna näemme paljon kuohuntaa, kun uudet valtuutetut, virkaihmisten tiukassa ohjauksessa, alkavat päättää palvelupisteiden määrästä ja rahoituksesta, työntekijöiden määrästä ja palkkauksista, tietojärjestelmien yhdenmukaistamisesta, noudatetaanko esim. vammaispalvelulakia jne, jne. Vihtiläisten äänestäjien pitäisi kyetä keskittämään ääniä oman kunnan ehdokkaille omasta puoluekannasta huolimatta. 23.01.22 jälkeen tiedämme miten kävi. Itse suhtaudun hyvin skeptisesti uudistuksen auvoisaan tulevaisuuteen. Voipi tulla paha kakku happamilla pihlajanmarjoilla kuorrutettuna ja tuhon tienä asiaa ajaneille päättäjille ja puolueille.

Jarmo Aalto Herrakunta