Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaalikynä | Pelastuslaitos on pelastettava

Maakuntavaaleissa on kyse siitä, että maakuntavaltuustoon valitaan henkilöt, jotka päättävät mm. länsi Uudenmaan hyvinvointialueen rahojen jaosta sosiaali- ja terveys- sekä palo- ja pelastustoimen kesken. Valtiolta saatava yleiskattava rahasumma on n 1,56 mrd€. siitä länsi Uudenmaan Pelastuslaitoksen budjetti on ollut noin 50 milj€, jolla se on kattanut oman toimintansa lisäksi sen yhteistyökumppaneiden noin 40 VPK:n toiminnasta aiheutuvia kuluja ennalta sovituin maksuperustein.

Vaarana on, että sote-kulujen kasvaessa huomattavasti nopeammin kuin palo- ja pelastuskulut, kokonaisrahamäärän pysyessä samana, käydään pelastustoimen kukkarolla ”ryöstöretkellä” ja katetaan sieltä sote-puolen kasvavia kuluja.

Palo-ja pelastustoimi sai v. 2020 alueellamme n. 42000 hälytystä , eli joka 67. minuutti lähti auto pelastustehtävälle ja joka 13. minuutti ensihoitotehtävälle ja lukumäärä kasvaa voimakkaasti mm. tämän koronapandemian johdosta. Tämän johdosta alueen 20 ympärivuorokautista ensihoitoyksikköä (lue ambulanssia) ovat entistä kiireisempiä ja palvelu kovalla koetuksella. Ollaan kohta siinä pisteessä, etteivät ne yksinkertaisesti enää riitä kaikkiin hälytyksiin. Tämän lisäksi maakunnan reunoilla etäisyydet kohteeseen ovat pitkiä ja apu kaukana. Pelastusasemien rakennus- ja kunnostusohjelma on myös voitava taata, uhalla että asemaverkko rapistuu ja palvelutaso heikkenee.

Vapaapalokunnat ovat merkittävä osa laajan maakuntamme palo- ja pelastustointa. Ne kantavat suuren aloitusvastuun paikoissa, jossa esim. etäisyyksien johdosta pelastuslaitoksen yksiköillä kestää tulla paikalle. VPK:t kouluttavat jatkuvasti henkilöstöään kuten nuorissa tulevia pelastushenkilöitä. VPK:n merkitys varsinaisen pelastuslaitoksen lisänä on korvaamatonta ja tästäkin syystä on tärkeää, että pelastuslaitos voi korvata vapaapalokunnille niille aiheutuneita kuluja sovitulla tavalla.

Jokaista meistä voi kohdata onnettomuus tai sairauskohtaus, aikaan tai paikkaan katsomatta. Siksi on tärkeää, että apu on vain soiton päässä. Pelastuslaitos tuottaa ne meille, ensihoito ja sairaankuljetus. Riittävä ja oikeanlaatuinen apu on elintärkeää, kirjaimellisesti.

Tästä syystä olen Länsi Uudenmaan Pelastuslaitoksen ja sen kaikkien yhteistyökumppaneiden rahoituksen puolestapuhuja näissä vaaleissa.

Roger Weintraub aluevaaliehdokas, kok

Jokaista meistä voi kohdata onnettomuus tai sairauskohtaus, aikaan tai paikkaan katsomatta.