Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | On aika maksaa Soten teknologinen velka pois

Sote-järjestelmiin on kertynyt teknologista velkaa, koska niihin on jo vuosia tehty vain välttämättömimmät uudistukset. Länsi-Uudellamaalla on eri kunnissa käytössä yli kolmekymmentä Sote- ja yli sata eri hallinnon järjestelmää. Jokainen alueen kunnista ja kuntayhtymistä on luonut oman tapansa järjestää tietojärjestelmät. Kokemus on valitettavasti osoittanut, että tämä on usein tarkoittanut edullisinta eikä suinkaan parasta tapaa. Hyvinvointialuetta perustettaessa tietojärjestelmien arkkitehtuuri ja sovellusten käyttö pitää suunnitella uudestaan ja korvata järjestelmät tarvittaessa yhteensopivammilla ja tarkoituksenmukaisilla. Tähän velvoittaa laki sekä terve järki, sillä vain yhtenäisillä tietojärjestelmillä voidaan saavuttaa yhtenäiset toimintatavat ja sitä kautta yhtenäinen palvelu koko alueelle.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tietojärjestelmien kehittämistä on valittu vetämään Espoon Kehittämisjohtaja Tommi Kuukka. Hän aloitti työssään 15.11.2021. Kuukan mukaan tiukan aikataulun takia sote-alan järjestelmiä ei aluksi aiotakaan yhdistää ja karsia, vaan niille tehdään vain ehdottoman välttämättömät muutokset. Näihin kuuluvat terveyspuolella mm. Apotti, Mediatri ja Lifecare (ent. Effica).

Apotin taustalla ovat yhdysvaltalainen Epic Systems Corporation, joka on toimittanut APTJ-ohjelmiston (Asiakas- ja PotilasTietoJärjestelmän), ja japanilainen Fujitsu Finland Oy, joka toimittaa korkean käytettävyyden tuotantoympäristön. Mediatrin toimittaja on suomalainen Mediconsult ohjelmistotalo. LifeCaren tai entiseltä nimeltään Effican toimittaja on suomalais-norjalainen Tieto Evry. Muita alan keskeisiä toimijoita ovat suomalais-kanadalainen CGI Suomi Oy, jonka APTJ on nimeltään Omni360, sekä suomalainen Esko Systems Oy, jonka APTJ on nimeltään Esko ja yhdysvaltalainen Cerner, jonka APTJ-hankeyhtiön nimi on nimeltään Asteri.

Länsi-Uudellamaalla on siis käytössä ICT-järjestelmiä kaikilta keskeisiltä järjestelmätoimittajilta. Tästä seuraa ylimääräisiä kuluja ja vaikeuksia mm. tilanteessa, jossa SOTE-henkilöstöä vaihtaa työskentelemään toimipisteestä toiseen. Yhtenäisen tietojärjestelmän puute estää tehokkaasti hoivan digitalisoimista eli hoivan antamista etäyhteyksien kautta. Myös keskitetyt ajanvaraus- ja laboratoriojärjestelmät vaativat yhtenäisen toiminta-alustan ts. yhtenäisen arkkitehtuurin rajapintoineen toimiakseen tehokkaasti. Muutosten välttäminen voi olla hyvä ajatus siirtymäajalle, mutta hyvin nopeasti siitä voi tulla organisaatiolle kestämätön taakka.

Markku A. Suistola Senior System Engineer Aluevaaliehdokas, Vihdin kunnan varavaltuutettu Vihreä Liike rp. Vihti

Jokainen alueen kunnista ja kuntayhtymistä on luonut oman tapansa järjestää tietojärjestelmät.