Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Karviainen loppuu, nämä ovat elämäsi tärkeimmät vaalit

Vihdin kunnassa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat nielaisseet viime vuosina noin 60 % kunnan budjetista ja joka vuosi budjetti on myös ylittynyt. Tämä onkin pääsyy sote-uudistukseen: tällä hetkellä ihmisten perusoikeudet eri puolilla Suomea eivät toteudu tasavertaisesti, koska kuntien voimavarat eivät riitä: tarvitaan leveämmät hartiat kantamaan vastuuta, siksi nyt tapahtuu sote-uudistus ja aluevaalit.

Meillä Vihdissä ajanvaraukset ovat ruuhkautuneet, lääkäriaikoja ei saa, seuraavat hammaslääkäriajat ovat kuukausien päässä, perheet eivät saa tukitoimia > lapset huostaanotetaan, mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat miltei olemattomia ja niihin pääseminen vaatii vihtiläiseltä tietoa ja kikkailua. Osaa lakisääteisistä palveluista vihtiläinen ei ehkä edes tiedä, esim. perheneuvola, sosiaaliohjaus, avoperhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu jne.

Kuntien sote-lautakunnat ja Karviaisen yms. poliittinen johto lopetetaan. Niihin ovat tähän asti puolueet nimittäneet (Vihdissä oikeistokoalition ehdoilla) edustajansa. Kuntiin tämä vaikuttaa niin, että sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle ja kunnan hoidettavaksi jää koulutus ja varhaiskasvatus, kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, maankäyttö, vesi- ja jätehuolto, ympäristöpalvelut sekä kulttuuri-, nuoriso-, liikunta- ja kirjastopalvelut.

Karviainen loppuu. Tilalle tulee Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, joka jatkossa järjestää vihtiläisillekin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen (ambulanssit ja palokunta). Me äänestäjät valitsemme demokraattisesti hyvinvointialueellemme ylimmät päättäjät eli aluevaltuutetut. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.

Karviaisen henkilökunta siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen ja siirrossa sovelletaan viranhaltijasta annetun lain liikkeenluovutussäännöksiä. Kuntien sote-palveluihin liittyvissä tukitoiminnoissa työskentelevät henkilöt, joiden työtehtävistä vähintään puolet on sote-tehtäviä siirtyvät myös hyvinvointialueen palvelukseen, samoin kuin opiskeluhuollon kuraattorit ja koulupsykologit.

Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien verotuloja siirretään valtiolle hyvinvontialueen toiminnan rahoittamiseksi. Kenenkään verotusta ei ole tässä yhteydessä tarkoitus korottaa tai keventää.

Nämä ovat tärkeimmät vaalit ikinä! Aikaisemmin kuntavaalit olivat kaikkein tärkeimmät vaalit, koska niissä tehdään ne jokaisen arkea koskevien päättäjien valinnat. Osin näin on edelleenkin. Mutta nyt ensimmäistä kertaa me valitsemme ne valtuutetut, jotka pitävät huolta meidän perustuslaillisesta oikeudestamme henkeen ja terveyteen sekä pitävät huolta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen vähintään lakien mukaisesta toimivuudesta!

Suomen tasolla on kysymys yli 20 miljardin euron vaaleista! Älä äänestä ”naapurin kivaa poikaa” tai sote-uudistuksen vastustajaa, vaan äänestä sosiaali- ja terveysalan ammattilaista, pelastusalan ammattilaista, organisaatioiden kehittämisen ammattilaista tai sote-alan ITC-osaajaa! Ja äänestä vihtiläistä, meillä em. ehdokkaita on ilahduttavan paljon. Tarvitsemme Vihdin paikallisoloja tuntevia vihtiläisiä päättäjiä hyvinvointialueen aluevaltuutetuiksi.

Solja Pistol