Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Koulutaival jatkuu pandemian keskellä

Koronapandemia on ollut läsnä jo niin pitkään, että kouluissa on toista luokkaa käyviä oppilaita, joiden koko tähänastinen koulutaival on mennyt eriasteisten rajoitusten keskellä. Ennen kevätlukukauden alkua valtakunnan tasolla käytiin jälleen keskustelua etäopetukseen siirtymisestä. Hallituksen koronaministerityöryhmä ei antanut etäopetussuositusta, mutta suosittaa koronan kotitestausta tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo Ylen 11.1. julkaistussa haastattelussa näkevänsä julkisen keskustelun etäkoulusta ja kotitestaamisesta aikuisten puheena lasten asioiden yli. Pekkarinen toivoo, että lasten oikeuksien näkökulmasta punnittaisiin kokonaisuus, eli muun muassa lasten oikeus koulutukseen, osallisuuteen, virkistymiseen ja terveyteen.

Opiskelun sujuvuudesta ja yhteisöllisyydestä puhuivat myös Vihdin kunnan viranhaltijat sekä Kuoppanummen ja Otalammen koulujen rehtorit haastatteluissa tämän lehden sivulla 4 olevaa juttua tehdessä. Mitä nuorempia koululaiset ovat, sitä hauraampia ovat valmiudet etäopiskeluun. Kavereiden tapaaminen puolestaan on tärkeää kaikenikäisille koululaisille.

Nykyiseen opiskelutilanteeseen ei liene helppoja ratkaisuja, sillä näkökulmia tilanteeseen on monia. Kuten rehtorit haastattelua tehdessä totesivat, on otettava rauhallisesti ja päivä kerrallaan.

Essi Harju

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.