Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Solja Pistol: Miksi kannattaa äänestää?

Hyvinvointi ja terveys on useimmille meistä tärkein asia elämässä. Aluevaaleissa äänestämme meitä jokaista koskevista asioista, sosiaali- ja terveyspalveluista synnytysosastolta saattohoitoon. Karviainen lopetetaan ja jatkossa aluevaltuustot päättävät niistä asioista, jotka koskevat meitä, kun tarvitsemme apua ambulanssista ja palokunnasta erikoissairaanhoitoon.

Vaalimainonta on ollut osin harhaanjohtavaa. Aluevaltuustot eivät päätä bensan hinnasta, EU-jäsenmaksuista, verotuksesta tai puoluetuista. Suomen väestörakenteen tietäen jokainen varmasti ymmärtää, ettei ole mahdollista leikata sote-palveluista ja alentaa tuloveroja. Maahanmuuttajat eivät pääse jonon ohi lääkäriin. Bensa-asemalla ei hammashoito hoidu. Tällainen mainonta on surullista ja jopa törkeää.

Äänestämme aluevaltuustoon edustajat, jotka päättävät seuraavista asioista: perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito (Hus), sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, hammashoito, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, pelastustoimi.

Verotuksesta monet ovat huolissaan. Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien verotuloja siirretään valtiolle hyvinvointialueen rahoittamiseksi. Kenenkään verotusta ei ole tässä yhteydessä tarkoitus korottaa tai keventää.

Nyt aloittavalla, ensimmäisellä valtuustolla on aivan erityisen suuri merkitys siksi, että se täytäntöönpanee uudet lait ja päättää miten sosiaali-, pelastus- ja terveystoiminta Länsi-Uudellamaalla järjestetään.

Nyt rakennetaan perustukset. Jotta ne kestävät, tarvitsemme valtuutetuiksi asiantuntevia, kunta- ja puoluerajojen yli ajattelevia, koko alueen hyvää ajavia ihmisiä.

Nyt rakennetaan sosiaali-, pelastus- ja terveystoiminnan perustukset.

Jos vaaliuurnilla nähdään vain ahkerimpia äänestäjiä eli hyvätuloisia, on vaarana että jatkossa sote-palveluista päättävät ne, jotka käyttävät työterveyshuoltoa ja yksityisiä lääkäriasemia. On helppoa karsia niitä palveluja, joita ei itse käytä ja todeta niiden olevan turha kuluerä. Siksi on tärkeää, että jokainen meistä äänestää.

Kirjoittaja on vihtiläinen demokratian puolustaja.