Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

In memoriam | Sosiaalijohtaja Risto Einari Aronen 1942–2021

Risto Aronen syntyi 3.9.1942 Akaassa ja kuoli 5.12.2021 Vihdissä.

Isä varttui 4 lapsisessa perheessä sisarustensa Ritvan, Raimon sekä Raunon kanssa. Äiti Lempi hoiti ajan tapaan kotia ja isä Väinö työskenteli rautatieläisenä. Vuonna 1964 hän kirjoitti ylioppilaaksi Toijalan lyseosta. Tampereen yliopistosta hän valmistui vuonna 1967 sosionomiksi. Opiskelu jatkui läpi koko työuran ja opintosuorituksia kertyi teologian, yhteiskuntatieteiden sekä oikeustieteiden parista lukuisa määrä.

Ensimmäinen työpaikka tuoreella sosionomilla oli heti valmistumisen jälkeen Vähänkyrön sosiaalisihteerinä. Vuonna 1969 matka jatkui, kun paikka avautui Perniöön yhdistettyyn sosiaalisihteerin ja lastenvalvojan virkaan. Perniöstä isä siirtyi vuonna 1974 Vihtiin tultuaan valituksi Vihdin ensimmäiseksi sosiaalijohtajaksi. Vihdin sosiaalijohtajana hän toimi eläkkeelle jäämiseensä asti tehtävien laajentuessa 1993 myös työsuojelupäällikön tehtäviin.

Tulevan vaimonsa Pirkon Risto tapasi Vihtiin tultuaan ja he avioituivat vuonna 1977. Pirkon ja Riston perheeseen syntyi Erkki vuonna 1979.

Eläkkeelle jäätyään isällä alkoi vielä toinen kokonainen ura. Hän suoritti viljelypuutarhurin ja floristin tutkinnot sekä toimi erilaisissa kukkasidontatehtävissä noin kymmenen vuoden ajan niin työntekijänä kuin hetken omassa liikkeessään. Näin hän sai toimia täysillä hänelle aiemmin tärkeän harrastuksen parissa.

Isän elämään kuului aina vahvasti yhteiskunnallinen ajattelu. Tästä esimerkkinä vakaa usko kirkon ja valtion välisestä vahvasta suhteesta yltäen aina kuntiin saakka. Tämä oli varmasti peräisin 1970-luvun uudistuksista, joissa kunnille asetettiin lakien kautta paljon tehtäviä ja vähän resursseja.

Erityisen tärkeänä tehtävänä isä piti jalkauttaa kuntiin vuonna 1973 voimaan tullutta lakia lasten päivähoidosta. Käytännössä tämä tarkoitti useiden uusien päiväkotien rakentamista. Työ ei aina ollut mutkatonta. Vuotta aikaisemmin oli tullut voimaan Kansanterveyslaki, mikä velvoitti kunnat perustamaan terveyskeskukset, joiden tehtävänä oli luoda kokonaisuus huolehtimaan kuntalaisten terveydestä. Tasapainoilu sota-ajasta hyvinvointivaltioksi käynnistettiin 1970 luvulla isolla vaihteella.

Viranhoidon ohella isä toimi seurakuntien luottamustehtävissä kaikissa niissä kunnissa, joissa oli virassa. Kunnallispolitiikkaan hän osallistui täällä Vihdissä kaksissa vaaleissa eläkkeelle jäämisensä jälkeen Suomen Sosialidemokraattisen puolueen jäsenenä.

Isä halusi elää mahdollisimman pitkään tutussa kotiympäristössä. Viimeiset kuukautensa hän oli Nummelan terveysasemalla. Samassa rakennuksessa, jota oli ollut virkamiehenä suunnittelemassa. Hoito oli hyvää ja paras palkinto pitkälle työuralle. Haudan lepoon isän siunasi rovasti Pertti Sistonen 15.1.2022 pienen saattoväen läsnä ollessa.