Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Kaisa-Leena Hannikainen: | Huomasitko kirkon? – Vihdin kirkko 250 vuotta

Maisema, jota Hartanmäeltä katseltiin vuonna 1772 oli melkoisen erilainen kuin nyt. Samaa tuskin oli muuta kuin Kirkkojärvi. Sinä vuonna Mikkelinpäivänä 29.9. vihittiin käyttöön Vihdin kirkko. Sen jälkeen kirkon on kaksi kertaa salama sytyttänyt, mutta siinä se edelleen seisoo uljaana ja ryhdikkäänä. Kakkostielle se näkyy hyvin valaistuine risteineen, ja toimii hienona maamerkkinä tulijoille ja ohikulkijoille – jos vaan osaa katsoa.

Merkillistä on nimittäin, että vaikka olin kulkenut opiskeluajoista asti Vihdin ohi Helsingistä ja Espoosta synnyinseudulleni Satakuntaan, en ollut koskaan ennen Vihtiin muuttoani huomannut kirkkoa kakkostielle, enkä oikeastaan mitään muutakaan Vihdistä. Olenkin monesti ihmetellyt, miksi espoolaiselle Vihti saattoi olla niin tuntematon paikkakunta. Miksi kukaan ei ollut kertonut, miten kaunista Vihdissä on?

Vaikka kirkko näkyy kauas, ei edelleenkään tietä ylös kirkolle ole kunnolla viitoitettu. Navigaattorikin opastaa väärin. Ennen kuin vuonna 2013 hain Vihdin seurakuntaan kanttoriksi, olin kuitenkin löytänyt tieni Vihdin kirkkoon ja ihastunut siihen ikihyviksi.

Vihdin kirkko on unelmapaikka kirkkomuusikolle: Sen akustiikka houkuttelee musiikin tekijöitä ja rakastajia yhteisiin musiikkielämyksiin, resonoimaan yhdessä. Ja koska se on käytännössä Vihdin ainoa akustisen musiikin konserttisaliksi soveltuva iso tila, saamme nauttia siellä monenlaisista konserteista, ja samalla kirkkotila saa puhutella omalla pyhyyden tunnelmallaan ja kielellään. Sen kahdet urut tarjoavat myös rikkaita mahdollisuuksia.

Korona-aikana, kun kaikki muu on ollut suljettuna, kirkko on auki päivittäin. Sen ovat mahdollistaneet uskolliset vapaaehtoiset kirkkopäivystäjät. Jos et ole koskaan käynyt kotikirkossasi, siihen on mahdollisuus säännöllisesti ma–to klo 12–15 ja su 10–13. Mitä kaikkea siellä voikaan kokea ollessaan lähes yksin? Kirkkotila ei torju ketään. Suositeltava elämys!

Kirkon 250-juhlia vietetään erityisesti Mikkelinpäivänä 2.10. Monenlaista kivaa ja hienoa on pitkin syksyä tulossa.

Kirjoittaja on vihtiläinen kanttori.

Kirkon 250 -juhlia vietetään erityisesti Mikkelinpäivänä 2.10.