No, se on sellainen kasin oppilas, analysoi opettaja nuorta miehenalkua, jonka koulunkäynnin tasoa määriteltiin syystä taikka toisesta opettajainhuoneessa. Ja sehän on luonnollista, että opettajat arvioivat oppilaiden koulumenestystä. Se on osa heidän toimenkuvaansa. Mutta tiedän kokemuksesta, että opettajan – tai kenen tahansa aikuisen – saattaa olla hankalaa muuttaa näkemystään joko oppilaistaan tai kenestä tahansa.
Muistat sananlaskun: “Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään.” Omana kouluaikanani luokallamme oli oppilas, jonka käytöksessä olisi ollut parantamisen varaa. Tällainen kuva hänestä oli jäänyt myös eräälle koulun opettajista. Ilmeisesti tämä oppilas oli “keksitty” pahanteosta useamman kerran, sillä kun koulussa tapahtui jotakin epäsopivaa, kyseinen opettaja asteli meidän luokkaamme kuulustelemaan nimenomaista poikaa. Hänellä oli leima otsassa. Hän oli paha poika.
Tämä nostaa mieleen kaksi ajatusta. Ensinnäkin meidät muistetaan aina jostakin. Kannattaa siis miettiä, kuinka käyttäytyy. Jo kouluvuosina. Toisekseen muistijälki, jonka itsestämme jätämme, ei helpolla pyyhkiydy toisten ajatuksista pois. Tämä ulottuu myös sinne, missä itse määrittelemme itsemme tietynlaisina. Lähimmäisemme pääsääntöisesti uskovat sen, mitä heille itsestämme kerromme. Se, joka esimerkiksi määrittelee itsensä matemaattisesti lahjattomaksi, saa tyytyä siihen, että häntä pidetään heikkona laskija, vaikka totuus olisikin aivan toinen. Voimme siis leimata itse itsemme.
Kohtalokkainta leimaaminen on kuitenkin silloin, kun meihin nähden merkittävässä asemassa oleva henkilö määrittelee meidät ikävällä tavalla. Siis meidän kuullen. Jokainen aikuinen on suuressa määrin vastuussa siitä, kuinka hän ennen kaikkea lapsista ja nuorista ääneen lausuu. Pahimmillaan ja parhaimmillaan voimme lyödä nousevan sukupolven edustajiin sellaisen leiman, että se määrittelee koko heidän elämäänsä. Valitkaamme lyödä leimoja, joissa lukee: “Sinä osaat, sinä pystyt, sinä onnistut.”
Kirjoittaja on vihtiläinen Toivon Syke -seurakunnan pastori, yrittäjä ja kirjailija.
Hänellä oli leima otsassa. Hän oli paha poika.