Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Heidi Tammelin: Vihdin kunnan KAM ja muita PASjuttuja

Tulevaisuutta koskevat päätökset tehdään menneisyyttä käsittelevän tiedon varassa. Siksi on tärkeää, että kulttuuriperintömme on saavutettavissa myös tulevaisuudessa.

Muisti hahmotetaan ensisijaisesti yksilön ominaisuudeksi, mutta varsinkin yhteisen kulttuuriperinnön säilyttämisen yhteydessä esiintyy sanaliitto kansakunnan muisti. Sillä tarkoitetaan kollektiivista historian tajua. Tällaisen yhteisen muistin tukena yhteiskunta pitää yllä muistiorganisaatioita. Muistiorganisaatiot ovat kirjasto, arkisto ja museo (KAM).

Digitalisaatio on ajankohtainen, koko yhteiskuntaa koskettava ilmiö, myös muistiorganisaatioissa. Aineiston digitalisointi ei kuitenkaan automaattisesti takaa sen saavutettavuutta tai säilymistä. Museossa objektit on tärkeää luetteloida siten, että ne ovat löydettävissä niin museon omasta kokoelmahallintajärjestelmästä kuin avoimista verkkopalveluista. Digitallenne ei kuitenkaan koskaan korvaa alkuperäistä aineistoa. Digitaalista toisintoa voidaan kuitenkin tutkia ilman originaaliin kajoamista.

Digitaalinen tietokaan ei ole ikuista. Mitä enemmän muutamme tietoa nolliksi ja ykkösiksi, sitä suurempi on vaara että se katoaa. Bitteinä tallennettu tietokin voi tuhoutua tai muuttua mahdottomaksi tulkita. Pitkäaikaissäilytys (PAS) tarkoittaa digitaalisen informaation säilyttämistä ymmärrettävänä ja käytettävänä, vaikka laitteet, ohjelmistot ja tiedostomuodot muuttuvat. Luotettavasta pitkäaikaissäilytyksestä voi huolehtia vain sellainen taho, jolla on kykyä huolehtia aineiston säilyvyydestä satoja vuosia. Puhtaasti kaupalliselta pohjalta toimivan organisaation on vaikea taata vaadittua pitkäkestoisuutta, siksi kansalliset pitkäaikaissäilytyspalvelut tarjoaa ja omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja niiden toteutuksesta vastaa Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

Muistiorganisaatioiden arvo perustuu siihen, että ne ylläpitävät jatkumoa ja ymmärrystä siitä, miksi olemme juuri tässä nyt. Toimimme siltana menneen, nykyhetken ja tulevan välillä. Itse asiassa me muistiorganisaatioissa työskentelevät olemme suuren vallan haltijoita, sillä me ratkaisemme sen, millainen menneisyys tulevaisuudessa on!

Kirjoittaja on Vihdin museotoimenjohtaja.

Digitaalinen, bitteinä tallennettu tietokin voi tuhoutua.