Vaatteilla on merkittävä ympäristökuorma koko niiden elinkaaren ajan aina raaka-ainetuotannosta vaatteen hävittämiseen tai kierrätykseen saakka. Esimerkiksi puuvillan tuotanto vie maa-alaa ruoantuotannolta ja kuluttaa äärimmäisen paljon vettä. YK:n mukaan muotiteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.
Asiaan on tulossa parannusta. Jo pitkään useat hyväntekeväisyysjärjestöt ovat keränneet käyttökelpoisia vaatteita, jotka ohjataan uudelleenkäyttöön. Kuitenkin kuluttajilla muodostuu paljon myös käyttökelvotonta tekstiilijätettä, joka rikkinäisenä tai kuluneena ei enää kelpaa sellaisenaan käyttöön. Tätä tekstiilijätevirtaa kutsutaan poistotekstiiliksi.
Vuonna 2021 annetun jätelainsäädännön velvoittamana Suomessa tulee olla poistotekstiilin keräyspisteverkosto käytössä 1.1.2023 alkaen. Rosk’n Roll aloitti keräyksen Lohjalla, Porvoossa, Loviisassa, Vihdissä ja Raaseporissa jo viime vuoden lopulla ja laajentaa keräyspalvelun kaikille jäteasemilleen tämän vuoden aikana. Kotitalouksien poistotekstiilejä otetaan vastaan maksutta.
Pelkkä poistotekstiilin kerääminen ei kuitenkaan riitä, vaan kerättyä materiaalia pitää pystyä myös hyödyntämään. Paimiossa käynnistyi syksyllä 2021 poistotekstiilin jalostuslaitos, jossa poistotekstiiliä jalostetaan uudelleenkäytettäväksi tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Laitos on kokoluokaltaan pilottilaitos, jonka kokemusten pohjalta suunnitellaan koko Suomen poistotekstiilit käsittelevää suurempaa jalostuslaitosta. Poistotekstiilin keräystä ja käsittelyä kehitetään yhteistyössä kunnallisten jäteyhtiöiden kanssa.
Poistotekstiilin hyödyntäminen edellyttää myös meiltä kuluttajilta pientä vaivannäköä. Lajittele poistotekstiiliin vain käyttökelvottomat vaatekappaleet ja kodintekstiilit. Keräykseen ei saa laittaa alusvaatteita, sukkia, kenkiä tai mattoja. Myöskään kosteita, homeisia, vahvasti haisevia tai tuholaisia sisältäviä tekstiilejä ei saa viedä keräykseen, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Oikein lajiteltu poistotekstiili jatkaa keräyspisteeltä jalostuslaitoksen kautta uusien tekstiilien raaka-aineeksi.
Kirjoittaja on kuntien omistaman jäteyhtiön, Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja.
Poistotekstiilejä otetaan vastaan maksutta.