Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Essi Harju Urheilua vai välineurheilua?

On taas se aika, kun telkkareiden edessä jännitetään, montako mitalia Suomen joukkueen urheilijoilla on tuomisinaan talviolympialaisista. Pekingissä hiihdetään, luistellaan, lasketellaan, lumilautaillaan, jääkiekkoillaan ja mäkihypätään – vaan ei millä tahansa välineillä.

Luin Helsingin Sanomien verkkosivuilta artikkelin hiihtosuksien pohjien kuvioinnista (HS 2.2.), mikä osoittautuikin olevan melkoista salatiedettä. Jutussa todetaan, että hiihtäjien lisäksi arvokisat ovat myös huoltojoukkojen taistelukenttä. ” Iivo Niskanen voi olla vaikka kuinka hyvässä kunnossa, mutta mestaruus jää saamatta ilman oikein valittua, voideltua ja kuvioitua suksea”, jutussa kirjoitetaan.

Aihe jäi mietityttämään. Kisojen perimmäinen tarkoitus lienee laittaa paremmuusjärjestykseen nimenomaan urheilijat, ei heidän välineitään. Jos tarkoituksena on selvittää, kuka hiihtää nopeimmin, lumilautailee taitavimmin tai hyppää mäestä pisimmälle, eikö yhtälöstä voisi miinustaa urheiluvälineiden vaikutuksen?

Mitä jos kaikki urheilijat saisivatkin kisapaikalla täsmälleen samanlaiset asut ja välineet suoritustaan varten. Eikö silloin keskiöön nousisi nimenomaan urheilija omine taitoineen? Välineiden tasapäistäminen toimisi hyvin myös kesälajeissa: altaaseen identtiset uimapuvut, juoksuradalle samanlaiset lenkkarit ja alle samanlaiset kilpapyörät.

Tietenkään en tiedä, kuinka suurta roolia välineet tosiasiassa näyttelevät urheilussa. Tietäneekö kukaan. Vähintään hiihdon osalta kuitenkin kuulostaa siltä, että ei ole ihan sama, minkälaisilla suksilla kilpaladulla sivakoidaan.

Raha se urheiluakin taitaa pyörittää, joten ei liene todennäköistä, että välineiden merkitys tulee poistumaan arvokisojen yhtälöstä. On silti kutkuttavaa ajatella, missä järjestyksessä arvokisojen mitalit jaettaisiin, jos välineet olisivat samat kaikille.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja sekä sunnuntaihiihtäjä.