Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Yhteishaku alkaa pian

Suomen kaikissa yläkouluissa valmistaudutaan parhaillaan päättöluokkalaisten yhteishakuun. Myös Vihdissä koulujen oppilaanohjaajat, luokanohjaajat, erityisopettajat, aineenopettajat, koulunuorisotyöntekijät ja kaikki muut osalliset toimijat yhdessä huoltajien kanssa ohjaavat 9.-luokkalaisia mahdollisimman hyvien, nuoren itsensä oloisten jatko-opintojen pariin.

Tämä toisen asteen yhteishaku toteutetaan opintopolku.fi -palvelussa 22.2.-22.3. klo 15.

Hakukohteina voivat olla ammatillinen perustutkinto, lukiokoulutus, TUVA-koulutus (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus), vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä ammatillinen perustutkinto. vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä TUVA-koulutus (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus), TELMA-koulutus (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus) sekä kansanopistojen opistovuosi oppivelvollisille.

Vihdissä on vuosittain noin 400 peruskoulun päättävää, ja oppilaanohjaajat varmistavat, että jokainen heistä osallistuu yhteishakuun. Tulokset ovatkin aina hyviä eli heistä jokaiselle löytyy opiskelupaikka. Joskus käy niin, ettei saatu paikka kohdennetuista tukitoimista huolimatta miellytäkään, ja silloin nuorta ohjataan uusien opintojen pariin. Tärkeintähän on, että nuori saa onnistumisen kokemuksia ja luvan kasvaa ja kypsyä omassa itsetuntemuksessaan ja päätöksenteossaan.

Oppivelvollisuus jatkuu nykyään 18-vuotiaaksi asti tai siihen asti kunnes nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon (laki astui voimaan 1.8.2021).

Me perusopetuksen oppilaanohjaajat olemme erityisen iloisia siitä innosta ja uteliaisuudesta, jota päättöluokkalaiset osoittavat yhteishakuun osallistumiseen. Oppimisen, osaamisen ja koulutuksen arvostus välittyy heistä; osalla on kiire päästä oppimaan ammatillisia taitoja, osa hakeutuu yleissivistäviin opintoihin pohjustamaan sen jälkeisiä opiskelujaan.

Vihdissä on vuosittain noin 400 peruskoulun päättävää.

Joskus huolta nousee siitä, kun nuori on itselleen liian ankara ja ajattelee yhteishaun hakukohteiden olevan loppuelämää lukitsevia. Muistutamme heitä aina siitä, että koulutuspolussa tulee paljon risteyskohtia, joissa voi valita uudelleen. Kaikesta opitusta ja koetusta on aina hyötyä uusia valintoja ja suuntia etsiessä.

Airi Sundvall-Huhtinen Oppilaanohjaaja, Otalammen koulu Valpas-kuntavalvoja, Vihti