Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Sisäisesti heikot johtajat

Ukrainan tilanteen seuraaminen herättää huolta myös Suomessa. Emmekö opi historiasta mitään? Eikö ihmiskunta opi ratkaisemaan kiistojaan rauhanomaisesti?

Miten on mahdollista, että ihminen, joka on kyennyt tieteen avulla valloittamaan avaruuden ja yhdistämään maapallon ihmiset tietoverkoin, ei vielä 2020-luvullakaan onnistu neuvottelemaan rauhaa valtioiden välillä? Ja neuvottelijoiden pitäisi vielä olla kansankuntien ykkösiä. Vallanhaluiset johtajat hallitsevat voimapolitiikalla välittämättä kansalaistensa kärsimyksistä.

Monilla suurilla johtajilla näyttää olevan egon- ja mielenhallinnan ongelma. Ukrainan kriisin yhteydessä puhutaan siitä, että johtajat eivät halua menettää kasvojaan. Kuolkoot vaikka ihmiset, kunhan johtaja ei menetä kasvojaan! Eikö tämä jos mikä kerro ego-ongelmasta?

Valikoituuko johtajiksi liian usein henkilöitä, jotka ovat sisäisesti heikkoja ja vallanhaluisia? Juuri vallanhaluisethan pyrkivät usein huippupaikoille.

Millainen on vallanhaluisen ihmisen psykologia? Hallitseeko häntä viha, pelko ja ahdistus? Paha olo näyttäytyy tunnetusti hyökkäävyytenä ulkopuolisiin uhreihin niin koululuokassa kuin valtioiden tasolla. Tällainen ihminen ei luota kehenkään. Luottamuksen puutteessa suurvallatkin ovat ajautuneet konfliktiin. Venäjä vaatii vainoharhaisesti etupiirijakoa, jossa pienten valtioiden kuten Suomen itsemääräämis- ja liittoutumisoikeudella pyyhitään pöytää. Onko puolustusliitto oikeasti uhka Venäjälle vai onko kyse vain vallan maksimoinnista?

Suomalaisen äänestäjänkin olisi hyvä pohtia, millaisille ihmisille hän haluaa äänellään luovuttaa valtaa. Jos valta-asemiin pääsee epäkypsiä, ego-ongelmaisia ja vihaa lietsovia henkilöitä, syntyy vastakkainasettelua ja mustavalkoisia asetelmia.

Sen sijaan tyyni ja myötätuntoinen johtaja etsii kokonaisuuden ja yhteistä etua. Hän rakentaa hyvää ilmapiiriä ja näkee oman elinpiirinsä ja maailman yhteisenä omaisuutena.

Aija Pirinen

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.