Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Leena Tiitto: Yhdessä eteenpäin

Yhteistyötaitojen kasvattaminen onnistuu harjoittelemalla, läsnä olemalla. Vuorovaikutuksessa voimme pohtia, reflektoida, tutkia ja vertailla ajatuksiamme, tunteitamme, mielipiteitämme, käyttäytymistämme. Kohtaamme toisemme tasavertaisesti ajattelevina, jolloin jokainen saa puhua omana itsenään, tuoda esiin oman äänensä.

Kun suostumme rakentavaan, kuuntelevaan, keskustelevaan, luovaan ja neuvottelevaan dialogiin, vuorovaikutus rikastuu ja ymmärrys syventyy itsestämme, toisista ja yleensä maailmasta. Tämä edellyttää mielestäni avoimuutta, vastavuoroisuutta ja tosiasioihin pohjaavaa tilannetajua ja toinen toisemme kunnioittamista. Dialogin soveltaminen tarjoaa haasteen kaikille, sillä kommunikaation jatkuvan kehittämisen tulee olla jokaisen vastuulla. Kannustetaan, otetaan toiset huomioon, pyydetään ja annetaan anteeksi ja kiitetään. Etsitään tukea, lohdutetaan ja tuetaan. Rehellisen ja oikeudenmukaisen keskustelun kautta vaikea asia voi saada rakentavan päätöksen.

Sosiaali- ja terveysuudistuksessa Vihti on uutta luovassa tilanteessa. Opimme osallisuuden, yhteistoiminnan, kehittämisen ja sitoutumisen kautta turvallisessa viitekehyksessä asiakas-, toimija- ja yhteistyötasoilla. Tärkeää on ymmärtäminen, rehellisyys, luottamus ja kunnioittaminen. Osataan sanoa tilanteessa EI ja KYLLÄ. Rajat ovat rakkautta. Ollaan joustavia, otetaan toiset huomioon, kysytään ja vastataan.

Palvelujärjestelmän yhteensovittamisessa tarvitaan julkisia tahoja, järjestöjä ja seurakuntia. Jokaiselle tulee taata toimintamahdollisuudet palvelupoluissa, ja järjestöjen asema on turvattava. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tapahtuu huomioiden ennaltaehkäisevyys ja matala kynnys palveluihin. Hienojen puheiden tulee konkretisoitua hyvinä toimenpiteinä ja käytänteinä niin, että eri-ikäiset ihmiset saavat riittävää apua, tukea ja hoitoa.

Toivon vihtiläisille rohkeutta dialogisuuden ja persoonallisen otteen toteuttamiseen, yhdessä tavoitteiden toteutumiseksi, jokaisen parhaaksi hyvinvointialueellamme. Matka dialogisuuteen on jatkuvaa!

Kirjoittaja on MIELI Vihdin mielenterveys ry:n / kriisikeskuksen kriisikeskusjohtaja

Ollaan joustavia, otetaan toiset huomioon, kysytään ja vastataan.