Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Vähemmän kuntayhtiöitä – enemmän yrittäjyyttä!

Yritysten toiminnalle poukkoileva lainsäädäntö on myrkkyä. Yrityskyselyt osoittavat vuodesta toiseen, kuinka pk-yritykset ovat tyytymättömiä kuntayhtiöiden epäreilua kilpailuasetelmaa kohtaan.

Nyt työministeri Tuula Haataisen (sd) aikeissa on tuoda eduskunnalla esitys, joka vähentää yritysten osuutta entisestään julkisissa hankinnoissa. Haataisen kaavailuissa on kasvattaa kuntien ja hyvinvointialueiden sidosyksikköyhtiöiden palvelujen ulosmyyntirajaa vielä tällä hallituskaudella. Käytännössä puhutaan esimerkiksi siivous- ja pesula- sekä ateriapalveluista.

Esitys luo erittäin epäreilun kilpailuasetelman ja heikentää hankintalakia pk-yritysten kannalta. Samalla se tuo liian helposti veronmaksajien rahat mukaan vääristämään kilpailua. Yhtiöt voivat saada tai ovat voineet saada kunnalta muun muassa alkupääoman, kalusteet ja pääomitusta, koska niitä ei voida asettaa konkurssiin.

Me Uudenmaan Yrittäjät pidämme kyseistä esitystä alueemme pienten ja keskisuurten yritysten ja markkinatalouden toimivuuden kannalta erittäin huolestuttavana. Suomessa kuntien ja hyvinvointialueiden omistamat yhtiöt ovat jo nyt poikkeuksellisen suuria kansantalouden kokoon nähden ja toimivat monilla markkinoilla. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksen pohjalta Haataisen ehdotus voisi avata julkisille yhtiöille miljardien eurojen lisämarkkinat. Tämä tapahtuisi monin osin yrittäjäriskillä toimivien yritysten kustannuksella.

Nykyinen hankintalaki on hyväksytty 2017 ja se on osoittautunut toimivaksi. Sen lähtökohtana oli edistää pk-yritysten pääsyä markkinoille. Hyvin toimiva ja kehittyvä monipuolinen yrityskenttä on kansantaloudessa verokertymän perusta. Erityisesti pienessä kansantaloudessa sitä kannattaa mieluummin ruokkia kuin kurittaa.

Me allekirjoittaneet vetoamme ministeri Haataiseen sekä koko hallitukseen, ettei se muuta toimivaa, tasapuolista ja hyvää hankintalakia.

On viime kädessä veronmaksajan etu, että palvelut kilpailutetaan hinnalla ja laadulla.

Kunnan päättäjille viestimme on, että teillä on valta päättää siitä, minkä yhtiöiden osakkuuksia ja liiketoimintaa kunta pyörittää ja mistä se irtaantuu. Kannustamme kuntapäättäjiä edistämään politiikkaa, jossa palvelut ja tuotteet hankitaan avoimesti yrityksiltä. On viime kädessä veronmaksajan etu, että palvelut kilpailutetaan hinnalla ja laadulla. Tavat ja apu laadukkaan hankintapolitiikan toteuttamiseen ovat jo olemassa, nyt on kysymys siitä, halutaanko niitä käyttää.

Markku Aalto, puheenjohtaja, Janne Laitinen, varapuheenjohtaja, Willem van Schevikhoven, varapuheenjohtaja, Mari Ståhls, varapuheenjohtaja, Uudenmaan Yrittäjät