Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Aija Pirinen Sodan varjossakin valoa

Ukrainan sota herättää huolta suomalaisissa. Unohduksissa ollut sodan uhka on ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin herättänyt kysymyksen: Eikö rauha olekaan itsestäänselvyys sivistyneessä Euroopassa? Sota aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta, mutta se saa myös huomaamaan, miten hyvin monet asiat ovat. Kriisit yhdistävät kansaa ja tässä tapauksessa koko läntistä maailmaa.

Jos puheet sodasta huolestuttavat, vinkkejä ahdistavien ajatusten hallintaan saa muun muassa MIELI ry:n verkkosivuilta.

Virolainen kirjailija ja arvostettu ajattelija Valdur Mikita antoi Helsingin Sanomien haastattelussa (13.3.2022) hyviä neuvoja maailman pahuuden käsittelyyn. Hänen mielestä paras puolustus pelkoa ja sotauutisia vastaan on auttaa jotakuta, jolla on vielä vaikeampaa: ”Kun henkilö auttaa jotakuta, hän unohtaa pelkonsa. Ja kun ihminen unohtaa pelkonsa, pahalla ei ole paikkaa, johon tarttua. Despootit eivät silloin voi hallita ja sodat loppuvat”, hän totesi.

Mikitan ajatus pelon ja pahuuden yhteydestä on mielenkiintoinen – ja varsin looginen. Jokainen on varmasti huomannut, että peloissaan oleva ihminen on heikko, röyhkeä ja aggressiivinen. Sen sijaan rohkea, vakaa ja tyytyväinen ihminen levittää rauhaa ympäristöönsä. Muiden auttaminen ja rohkeana pysyminen on varmasti hyvä keino lisätä hyvyyttä maailmaan, kuten Mikita esittää.

Tällaisina kriisiaikoina myös medialla on iso merkitys ihmisten mielialoille. Täällä Vihdissä olemme viime viikkoina raportoineet Ukrainan tilanteen vaikutuksista Vihtiin paikallisuutisiin keskittyvässä sisarlehti Luoteis-Uusimaassa. Ja tätä teemme jatkossakin, sillä paikallisen uutismedian tehtävä on kertoa kaikesta, mikä vaikuttaa oman alueen ihmisten arkeen.

Synkistä sotauutisista huolimatta ympärillämme tapahtuu myös kehitystä ja hyviä asioita. Käsittelemme sodan raportoinnin vastapainoksi tietoisesti myös hyvää mieltä tuottavia aiheita. Ihmisiin ja ilmiöihin keskittyvässä Vihdin Uutisissa käynnistämme tästä lehdestä alkaen uuden Lukijoiden hyvänmielen kuvat -kuvakisan. Tarkoitus on kannustaa alueen asukkaita kiinnittämään huomiota elämän valon pilkahduksiin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.