Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Metsään haluan mennä nyt

Metsäsuhde on ihmisen metsään liittämien arvojen, kokemuksien ja merkityksien summa sekä niiden vaikutus ihmisen elämään ja toimintaan.

Yksilön metsäsuhde vaikuttaa siihen, miten hän asennoituu metsään ja toimii siellä.

Minä olen kasvanut maaseudulla, peltojen ja metsien ympäröimänä. Lapsena otinkin siitä kaiken ilon irti, leikkien lähimetsissä ja isäni kanssa sieniretkillä kulkien. Nuorena metsässä oli mukava viilettää suksilla tai hevosellakin. Aikuisena metsä on minulle metsä. Elämäni polulla metsä on auttanut minua monin tavoin.

Suomen metsäluonnolla on itseisarvo osana elonkirjoa. Metsät ovat myös keskeisessä roolissa ilmastokriisin ja monimuotoisuuskadon torjunnassa.

Luonto ja ympäristö ovat vaikeasti määriteltäviä ja usein arkiajattelussa luonto käsitetään meistä erilliseksi. Olemme kuitenkin yhtä ja mitä teemme luonnolle, teemme myös itsellemme.

Maankäyttö ihmisen tarpeisiin on luonnon monimuotoisuudelle suurin uhka myös Suomessa. Ennallistaminen on keino auttaa tai nopeuttaa ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista luonnontilaan tai mahdollisimman lähelle sitä. Joissakin tapauksissa luonto parantaa itse itsensä, jos annamme sille mahdollisuuden. Tällaisissa tilanteissa luonnon suojelu riittää luonnontilan palauttamiseen eikä ennallistamistoimenpiteitä välttämättä tarvita.

Mitä teemme luonnolle, teemme myös itsellemme.

Metsä on monen koti. Sadat metsälajit ovat uhanalaisia sen takia, että metsät ovat nuoria ja niistä puuttuvat vanha ja monimuotoinen puusto.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi metsien linnut ovat vähentyneet, kun hakkuut ovat lisääntyneet. Vähentyneiden lajien on todettu kärsivän voimaperäisestä metsätaloudesta avohakkuineen ja ympäri vuoden Suomessa eläviin lintuihin metsien käsittely vaikuttaa merkittävästi. Viime vuoden ennätyshakkuut näkyvät voimallisesti myös omassa elinympäristössäni. Puista ja maasta voidaan päättää, mutta metsäluontoa ei omista kukaan.

Olemme perustuslain mukaan paljon vartijoita, jonka 20 §:n vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. EU esimerkiksi on antanut ennakkopäätöksen alueellaan lintujen pesimärauhan kunnioittamisessa. Muun muassa pesiä ja munia ei saa tahallisesti hävittää ja vahingoittaa, eikä lintuja tahallisesti häiritä erityisesti lisääntymis- ja jälkeläisten kasvatusaikana. Tuomion mukaan tämä koskee myös metsätaloutta.

Luonnolla on erityinen vaikutus ihmismieleen, ja sitä ei voi oikeastaan verrata mihinkään muuhun. Hyvinvoiva luonto saa hyvälle tuulelle, mieli rauhoittuu, ja stressi on mahdollista jättää taakseen luonnossa liikkuessa. Se jos mikä on etu, jonka takia kannattaa lähteä luontoon.

Ja myös suojella ja puolustaa sitä. Kaveria ei hakata tai jätetä!

21. maaliskuuta vietetään YK:n maailman metsäpäivää. Päivää, jonka merkitys on noussut aivan uusiin mittoihin. Tajuamme valitettavan usein asian merkityksen vasta siinä vaiheessa, kun jo olemme menettämässä sen.

Helena Stockinger Vihti