Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Tarja Omenainen | Laula kanssain, laula kanssain!

Hahmometodin perusajatus on, että ihminen on sitä mitä hän on eikä mikään voi muuttaa hänen perusolemustaan. Elämäntapaa, elämänasennetta ja ilmaisutapoja voi muuttaa, ei itse ihmistä ja hänen perustarpeitaan. Olen käynyt hahmoterapiaan perustuvia näyttelijäntyönkursseja ja hyödynnän kurssien antia edelleen arjessani.

Hahmoterapian kautta voi oppia sen minkä kerran osasimme niin hyvin: hetkessä elämisen ja kontaktin muihin ihmisiin sekä omiin sisäisiin tunteisiimme ja tarpeisiimme. Koulutuksen tarkoitus on tulla ihmiseksi joka on läsnä omassa elämässään ilman, että elämää hallitsevat ikävät muistot tai tulevan pelko. Elämästä ei ole vain tarkoitus selviytyä, vaan sitä on tarkoitus elää.

Tämä seuraava hahmoterapiaharjoitus on helppo tehdä. Yksinkertainen harjoitus helpottaa mielen lepatusta ja antaa tauon esimerkiksi sotauutisten synkkyysselailusta. Istu alas ja ole aivan hiljaa. Kuuntele mitä kaikkea kuuluu, katso tarkasti mitä kaikkea näet. Ensin kuulostaa hyvin hiljaiselta, mutta pian kuuluu kaikenlaista ja näkyy monenlaista kuulon herkistyessä ja katseen terästyessä. Nyt olet aidosti läsnä meneillään olevassa hetkessä, jota on turha hukata esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen vatvomiseen.

Jos koolla on mukava ryhmä ihmisiä niin istukaa vuorotellen toistenne katseiden edessä useampia minuutteja. Ensin on vaivaannuttavaa, mutta pian tuntuu vapauttavalta. Vaihtakaa ajatuksia miltä tuntui.

Toinen oiva keino vahvistaa omaa läsnäoloa ja nostaa iloa itsessään on laulaminen. Laulaessa keuhkot tuulettuvat ja oman äänen käyttäminen nostaa energiatasoja.

Joten: laula kanssain, laula kanssain! Laula autossa, laula lenkillä ja työmatkalla, laula ruokaa tehdessä, siivotessa ja pyykkejä ripustaessa. Laula häpeilemättä, sillä laulu vapauttaa lukkiutuneet impulssit. Laulamalla yhdessä muiden kanssa saa tuntea yhteisön voiman ja samanmielisten tuen. Mieltä rauhoittaakseen voi laulaa vaikka rauhanlauluja.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.