Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Anna-Leena Brännare Empatia – koetuksella

Koronapandemian siirryttyä toiselle raiteelle saamme vihdoin tavata toisiamme kasvoista kasvoihin. Ilmeistä saattaa lukea ison ikävän tunteista. Vanhusten palvelutaloissa ei kuitenkaan mikään tunnu muuttuvan. On kauhistuttavaa nähdä kun ikäihmiset taantuvat eristyksissä lähes liikuntakyvyttömiksi. Korona oli ja tuli jäädäkseen yhdeksi niistä viruksista, joita täällä on kiusanamme, mutta elämän on jatkuttava.

Immunologiasta tohtoriksi väitellyt Leena Valmu muistuttaa, että henkinen pahoinvointi altistaa ihmisen monille sairauksille. "Kun koronapandemia alkoi, toimet kohdistuivat viruksen pitämiseen poissa ihmisen lähettyviltä. Hengitystiet suojattiin maskeilla. Ihmisten kontaktit minimoitiin ja sairastuneet eristettiin", hän jatkaa. Juuri lainkaan ei puhuttu siitä, miten viruksen kohtaamiseen olisi voitu vaikuttaa ihmisen vastustuskykyä vahvistamalla.

"Onkin pakko kysyä, missä määrin kireät koronatoimet ovat altistaneet ihmisiä koronavirusinfektioille. Vaikka suoraa tutkimusta ihmisen eristäytymisen vaikutuksesta hänen alttiuteensa saada koronainfektio ei löydy, on yksin jäämisen osoitettu olevan ihmisen sairastumiselle yleisesti yhtä merkittävä riskitekijä kuin liikapaino tai liikunnan vähyys", hän toteaa.

Kun ovet eivät aukea, niin ole siinä sitten empaattinen. Eikä tässä kaikki. Kahden vuoden yksinäisyyden jälkeen rysähtää sotauutinen tyhjään syliin. Tämän päivän ikäihmiset ovat kokeneet omassa elämässään sodan perheisiin jättämät kauhut. Voi vain kuvitella miten tämä päivittäinen, lähes joka tunnille osuva uutisointi Ukrainassa käydyistä taisteluista kauhistaa. Tarvittaisiin tukea puhumiseen ja tunteiden purkamiseen, empatiaa kuunnella heitä, asettua heidän ajatuksiinsa ja ymmärtää.

Kevät koittaa. Lämpö sulattaa jäät ja lumet. Ovet on avattava niin, että ikäihmisten kuntosalit aukeavat ja liikuttajat pääsevät ulkoiluttamaan pyörätuolissa istuvia. Näin saadaan mieli nousemaan ja uutta vastustuskykyä kohtaamaan tulevaa, mitä se sitten onkaan. Tämä maailma ei ole enää ennustettavissa. Toivokaamme parasta.

Kirjoittaja on Vihdin vanhusneuvoston puheenjohtaja.

Vanhusten palvelutaloissa ei kuitenkaan mikään tunnu muuttuvan.