Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Maijaliisa Valkonen Urheilu-ura voi jatkua läpi elämän

J ani Sievinen on uinut tässä altaassa maailman ympäri. Saavutukset: olympiahopea, 5 maailmanmestaruutta, 13 Euroopan mestaruutta, 11 maailmanennätystä.

Lauantaiaamu klo 8.30 Nummelan uimahallissa, radalla 3. Janin radalla, jonka kylkeen kiinnitetty laatta muistuttaa, että tästä altaasta on ponnistettu pitkälle.

Edessä aamun uintiharjoitukset. Kauhon pitkin vedoin eteenpäin ja mietin, että Jani Sievinen on viettänyt altaassa pitkän ajan elämästään, uinut allasta päästä päähän ja katsonut kaakeleita päivästä toiseen, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen.

Mistä ihmeestä hän sai aina vain uutta intoa ja potkua harjoitteluun altaassa, jossa maisemat eivät edes vaihdu? Todennäköisesti päättäväisyydestä ja periksiantamattomuudesta, voitonnälästä ja rakkaudesta uimiseen.

Huippu-uimareiden harjoitusmäärät tuntuvat tällaisen keski-ikäisen harrastajauimarin näkövinkkelistä hurjilta. Useita kilometrejä päivässä, aamuisin ja iltaisin.

Joulun vapailla uin seuramme tapaninpäivän uinneissa ensimmäisen kerran yli neljä kilometriä yhteen menoon. Kovakuntoisimmat ja taitavimmat treenikaverit kauhoivat samassa ajassa 10 kilometriä. Silti uinnin jälkeen oli voittajafiilis.

Neljän kilometrin uinnin jälkeen oli voittafiilis.

Mikä estää keski-ikäistä uimaria aloittamasta kilpauraa? Ei yhtään mikään, paitsi oma pää.

Täytin alkuvuodesta pyöreitä ja päätin, että ensi syksynä olen kisakunnossa, kun mastersit kisaavat pitkän radan SM-mitaleista. Ainoa tavoitteeni on, etten ainakaan minuuttitolkulla häviäisi muille.

Viime viikonloppuna Seinäjoella kisattiin mastersien lyhyen radan mestaruuksista. Lohjalainen, tänä vuonna 85 vuotta täyttävä Lauri Malk näytti, että urheilu-ura voi jatkua läpi koko elämän. 85–89-vuotiaiden poikien sarjassa uinut Malk oli aivan hurjassa vedossa ja saavutti muun muassa kuusi Euroopan ennätystä ja 11 Pohjoismaiden ennätystä. Seurakaverini, nummelalainen Anne-Mari Käräjämies puolestaan putsasi palkintopöydän 55–59-vuotiaiden tyttöjen sarjassa: neljä mestaruutta, yksi SM-hopea ja yksi neljäs sija. Neljästä mestaruudesta kolme tuli uudella SE-ajalla.

Siinäpä tavoitetta.

Kirjoittaja on ESM:n toimittaja, joka työskentelee Länsi-Uusimaan uutispäällikkönä.