Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Tavoitteena mahdollisimman tavallinen arki

Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä autetaan nyt monin tavoin. Hyviä käytäntöjä on syytä koko ajan rakentaa sillä ajatuksella, että jossain vaiheessa vielä nykyistä paljon suuremmat pa­ko­lais­vir­rat Kes­ki-Eu­roo­pas­ta saattavat eh­ti­ä tänne saakka.

Mo­nil­la tänne jo saapuneilla uk­rai­na­lai­sil­la on val­miik­si kon­tak­te­ja esi­mer­kik­si maa­ti­lo­jen kau­si­töi­den myötä. On tärkeää, että vanhoja kontakteja on olemassa ja hädästä paenneilla on edes jotakin tuttua arjen tarttumapintaa täysin poikkeuksellisessa tilanteessaan.

Moni ukrainalaisista tu­li­jois­ta on kertonut­, et­tä heil­lä on halu tul­la toi­meen omil­laan ja pääs­tä tääl­lä kiin­ni niin nor­maa­liin elä­mään kuin mah­dol­lis­ta. Ai­kui­set ha­lu­a­vat töi­hin ja lap­set kou­luun. Huo­li­mat­ta sii­tä, et­tä he ovat ken­ties tul­leet kir­jai­mel­li­ses­ti kuo­le­manvaa­ras­ta pois pit­kän ja han­ka­lan mat­kan.

On ihail­ta­vaa, mi­ten no­pe­as­ti alueemme kaupungit, kunnat, kylät ja erilaiset yhdistykset, yksittäisistä ihmisistä puhumattakaan, ovat ryhtyneet avustustyöhön ja tulijoiden kotouttamiseen.

Kunnissa on varauduttu ottamaan lapsia niin varhaiskasvatukseen kuin kouluun. On hieno asia, että päivähoito ja koulu käynnistyvät heti sen jälkeen, kun terveystarkastukset ja tulijoiden rekisteröinnit on hoidettu. Koulussa lapset ohjataan perusopetukseen valmistavaan opetukseen. Tämä on tärkeää ennen kaikkea siksi, että lasten suomenkielen taito kohenee ennen kuin he siirtyvät opiskelemaan normaalissa ikätasoaan vastaavassa luokassa. Se tapahtuu vähitellen.

Mahdollisimman tavalliseen arkeen palaaminen on tärkeää. Lapsille tulee muuta ajateltavaa kuin rankat kokemukset ja päiviin tulee säännöllistä rytmiä. Tärkeintä on, että lapset tuntevat olonsa turvalliseksi.