Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä autetaan nyt monin tavoin. Hyviä käytäntöjä on syytä koko ajan rakentaa sillä ajatuksella, että jossain vaiheessa vielä nykyistä paljon suuremmat pakolaisvirrat Keski-Euroopasta saattavat ehtiä tänne saakka.
Monilla tänne jo saapuneilla ukrainalaisilla on valmiiksi kontakteja esimerkiksi maatilojen kausitöiden myötä. On tärkeää, että vanhoja kontakteja on olemassa ja hädästä paenneilla on edes jotakin tuttua arjen tarttumapintaa täysin poikkeuksellisessa tilanteessaan.
Moni ukrainalaisista tulijoista on kertonut, että heillä on halu tulla toimeen omillaan ja päästä täällä kiinni niin normaaliin elämään kuin mahdollista. Aikuiset haluavat töihin ja lapset kouluun. Huolimatta siitä, että he ovat kenties tulleet kirjaimellisesti kuolemanvaarasta pois pitkän ja hankalan matkan.
On ihailtavaa, miten nopeasti alueemme kaupungit, kunnat, kylät ja erilaiset yhdistykset, yksittäisistä ihmisistä puhumattakaan, ovat ryhtyneet avustustyöhön ja tulijoiden kotouttamiseen.
Kunnissa on varauduttu ottamaan lapsia niin varhaiskasvatukseen kuin kouluun. On hieno asia, että päivähoito ja koulu käynnistyvät heti sen jälkeen, kun terveystarkastukset ja tulijoiden rekisteröinnit on hoidettu. Koulussa lapset ohjataan perusopetukseen valmistavaan opetukseen. Tämä on tärkeää ennen kaikkea siksi, että lasten suomenkielen taito kohenee ennen kuin he siirtyvät opiskelemaan normaalissa ikätasoaan vastaavassa luokassa. Se tapahtuu vähitellen.
Mahdollisimman tavalliseen arkeen palaaminen on tärkeää. Lapsille tulee muuta ajateltavaa kuin rankat kokemukset ja päiviin tulee säännöllistä rytmiä. Tärkeintä on, että lapset tuntevat olonsa turvalliseksi.