Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Informaatiosota on totta täälläkin

Sotien ensimmäinen uhri on aina totuus, sanotaan. Mitä enemmän sosiaalinen media pursuaa valheellista ja tarkoitushakuista informaatiota, sitä arvokkaammaksi oikean tiedon arvo ja merkitys kasvaa.

Suomessa kannattaa pitää kiinni omista, yhteiskuntaamme kannattelevista arvoista kuten avoimuudesta ja vapaasta journalismista.

Maailmassa eletään näinä aikoina ennen kokemattoman informaatiosodan aikaa. Lähes jokainen meistä altistuu päivittäin sosiaalisessa mediassa informaatiovaikuttamiselle, jolla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin erilaisista ajankohtaisista asioista.

Vaikuttamisessa ei sinänsä ole mitään moitittavaa, mutta jos se perustuu valheelliseen sisältöön, siitä tulee vastenmielistä ja tuomittavaa.

Jokaisen meistä on syytä varautua esimerkiksi arvaamattomaan hybridivaikuttamiseen ja kyberhyökkäyksiin esimerkiksi verkkosivuja tai sometilejä kohtaan. Näin kävi viime perjantaina Venäjää, Ukrainaa ja Natoa käsitelleitä sisältöjä julkaisseen Etelä-Saimaa-lehden päätoimittajalle, jonka somekanavien kimppuun hyökkäsi trollijoukko, joka pyrkii tukkimaan kommenteilla kaikki hänen mahdolliset somekanavansa. Mediataloissa onkin nostettu valmiutta ja monenlaisiin kyberiskuihin varauduttu. Mikään siviilikäyttöinen järjestelmä ei silti ole sataprosenttisesti suojattu.

Moni saattaa jopa tahtomattaan ajautua informaatiosodan väärälle puolelle esimerkiksi jakamalla edelleen epämääräisiä, valheellisia ja tarkoitushakuisia tietoja somekanavissaan. Kannattaakin aina tarkistaa, löytyykö samaa uutista muualta tiedotusvälineistä tai suurten uutistoimistojen uutisvirrasta.

Näinä aikoina kannattaa muutenkin pitää päänsä kylmänä sekä suhtautua lähdekriittisesti ja harkiten liikkeellä olevaan informaatioon.