Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana | Älä pelkää – Pelkäämisen sijasta meidät on kutsuttu toimimaan

Kerta toisensa jälkeen saamme järkyttäviä uutisia maailmalta. Niissä kerrotaan, että maailmassa on jatkuvasti hätää ja kärsimystä. Siinä ei ole mitään uutta, että maailmassa soditaan, mutta nyt se on meitä lähempänä kuin aikoihin. Kuulemme väkivallanteoista, jotka ylittävät ymmärryksen. Media tuo sitä kaipaavan eteen jatkuvan kuva- ja informaatiotulvan. Ukrainan sodasta kantautuu tietoja silmittömästä tappamisesta ja sotatoimista, jotka kohdistuvat myös puolustuskyvyttömiin siviileihin.

Uutiset saavat pohtimaan maailman epäoikeudenmukaisuutta. Usein toivomme, että Jumala olisi tehnyt asiat selvemmiksi. Tahtoisimme, että maailmassa olisi selkeämpi järjestys ja oikeudenmukaisempi syy seuraus suhde. Hyvät teot eivät kuitenkaan aina saa palkkiotaan eikä pahat rangaistusta. Sota ei ole milloinkaan reilua tai oikeudenmukaista.

Epäoikeudenmukaisuudesta ja epävarmuudesta nousee pelko. Onko Suomi sodan uhan alla? Voiko näitä kauheuksia tapahtua meilläkin? Meneekö kaikki maailmassa pahempaan suuntaan? Pelko saa meidät suojautumaan ja pystyttämään muureja. Pelko nostaa esiin epäluuloa ja varautuneisuutta. Pelko saa aikaan vihaa ja raivoa. Pelolla ei rakenneta parempaa tulevaisuutta eikä saada maailmaa paremmalle tolalle.

Pelkäämisen sijasta meidät on kutsuttu toimimaan – oikeudenmukaisen ja paremman maailman rakentamiseen. Tässä Jumala on luvannut meitä vahvistaa. Saamme myös voimaa yhteisöstä ja saamme laittaa hyvän kiertämään. Jokainen voi omalla panoksellaan olla tekemässä maailmaa turvallisemmaksi, reilummaksi ja rauhallisemmaksi – ainakin omassa elinpiirissään.

Raamatussa toistellaan kerta toisensa jälkeen ”älä pelkää”! Näin sanoi myös enkeli naisille, jotka tulivat Jeesuksen tyhjälle haudalle. Kaksi Mariaa ja Salome pelästyivät siitä huolimatta. He pakenivat paikalta ja vasta vähitellen he ymmärsivät, mitä oli tapahtunut. Jeesus oli voittanut kuoleman vallan. Pelko kuulunee ihmisen osaan. Terve pelko voi myös parhaimmillaan suojella meitä pahalta. Enkelien viesti kertoo, että lopullinen turva on Jumalassa ja siksi meidän ei tarvitse pelätä miten tässä kaikessa käy. Paha saa lopussa palkkansa ja hyvä voittaa.

Jumala ei lupaa, että meille kaikki muuttuisi helpoksi. Hän lupaa olla meidän kanssamme aina. Vaikeinakin hetkinä, epävarmuuden ja kriisien aikoina ja ehkä erityisesti silloin, saamme luottaa siihen, että Hän kulkee vierellämme. Meidän ei tarvitse elää pelossa vaan me saamme turvautua Jumalaan, joka tuo valon pimeyden keskelle.

Nyt olen saanut rauhan, Herra piti minusta huolen. Hän pelasti minut kuolemasta, hän säästi silmäni kyyneliltä, ei antanut jalkani astua harhaan. Ps. 116:8

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan vs. johtava kappalainen.