Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mika Kaartinen | Matkalla kohti hyvinvointialuetta – miten voin vaikuttaa?

Sote-uudistus etenee nyt vauhdilla ja tätä valmistelevien virkahenkilöiden ja asiantuntijoiden työpäivät ovat pitkiä. Luoteis-Uudellamaalla uudistus tarkoittaa sitä, että 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastustoimen palveluista sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluista vastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

Miten tämä muutos näkyy palveluiden käyttäjille? Tavoitteena on, että vuodenvaihteessa ei mitenkään. Kun rakenteet saadaan ensin kuntoon, alkaa varsinainen kehitystyö. Tulevien vuosien aikana uudistuksen hyvät puolet tulevatkin toivottavasti selkeämmin esille: palveluiden yhdenvertaisuus, yhtenäisyys ja saavutettavuus ovat keskeisiä tavoitteita tälle työlle.

Jotta nämä tavoitteet konkretisoituvat, tulee kehitystyötä tarkastella nimenomaan palveluiden käyttäjän näkökulmasta. Meidän on yhdessä seurattava, miten uudistus etenee sekä miten se vaikuttaa arkeemme ja hyvinvointiimme. Samalla on tarpeen luoda uudet tavat ja muodot, joilla hyvinvointialueen asukkaita tähän keskusteluun osallistetaan.

Tässä työssä kuntien nykyisillä ja hyvinvointialueelle kesäkuussa nimettävillä vammais- ja vanhusneuvostoilla sekä nuorisovaltuustolla tulee olemaan keskeinen rooli. Näihin tehtäviin valituilla henkilöillä on sellaista omakohtaista tai vertaisryhmän tarjoamaa asiantuntemusta ja kokemuspohjaa, jota uusien valtuutettujen ja virkahenkilöstön kannattaa hyödyntää.

Kaikkien kuntalaisten kannattaa olla itsekin aktiivisia. Vaikka tässä murroshetkessä hallintorakenteet tuntuvatkin epäselviltä, on hyvä keskittyä siihen olennaiseen: millaista tukea, hoitoa ja hoivaa minä itse saan ja miten toivoisin sitä kehitettävän. Tähän kuuluu myös palaute mahdollisista epäkohdista. Kaikkea ei uudistuksenkaan kautta voida luvata, mutta keskustelu on tärkeää kehitystyölle. Tähän löytyy kanavia muun muassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta www.luvn.fi

Kirjoittaja on Vihdin vammaisneuvoston ja Luoteis-Uudenmaan kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja.