Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Varamummo Koskaan en ole ymmärtänyt niitä, jotka huutavat markkaa takaisin

Suomi sai ensimmäiset oikeat eurot käyttöön 1.1.2002. Käyttöönottoa oli edeltänyt monen vuoden valmistelu. Omalla työpaikallani euroon siirtymistä tehtiin monta vuotta ja viimeinen rutistus kesti ainakin kaksi vuotta. Satojen atk-järjestelmien laskennat, rahamääräkentät ja niihin liittyvät tiedot piti muuttaa ymmärtämään markkojen lisäksi myös euroja. Etusormi kipeänä tikutin muuttujien pituuksia laskien päätöstekstien muuttujatietoja uuteen pituuteen. Kun etuus oli myönnetty markka-aikana, sen perusteet kerrottiin markoissa ja maksettava määrä muunnettiin euroiksi. Ja pyöristyssäännötkin muuttuivat siten, että maksettava määrä olisi uusien sääntöjen mukaan voinut pienentyä. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Näissä asioissa me suomalaiset osaamme ja teemme ja kaikki on valmista, kun se tärkeä päivä koittaa.

Uusien hintojen käsittäminen vaati aluksi kuuden kertotaulun osaamista ja laskemista. EU:n jäsenmaat liittyivät euroon eri aikoina, osa ei ole ottanut käyttöön sitä tähän päivään mennessä.

Yhteinen valuutta vahvistaa Euroopan vaikutusvaltaa.

Teimme mielenkiintoisen lomamatka Baltian kautta Saksaan, Tanskaan ja Ruotsin kautta kotiin. Vain Suomi ja Saksa olivat euromaita tuolloin. Vaihdoimme rahaa Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan rajoilla. Aloitimme Viron kruunuilla ja jatkoimme Latvian lateilla, Liettua liteillä, Puolan zloteilla, vasta Saksassa käytettiin euroja. Saksasta siirryimme Tanskaan ja vaihdoimme Tanskan kruunuja ja Ruotsissa Ruotsin kruunuja. Eli kahdeksan maata ja seitsemän valuutta ja joka maassa omat kurssit, kolikot ja setelit.

Välillä laskeminen koski päähän ja harmitti, kun piti pieniä asiointeja, pysäköintiä tai kahvin ostamista varten vaihtaa valuuttaa. Ja ne kolikothan jäivät joka maasta tappioksi, kun niitä ei voinut vaihtaa takaisin. Matkan päätyttyä minulla oli tosi painava kolikkopussi kotiin tuomisina. Taitaa se löytyä tuolta kaapin pohjalta vieläkin. Nykyisin Euroopassa matkustaminen ja rahan käyttö on helpottunut, kun on schengen-alueen säännöt ja euro käytössä. Ja kelpaa se euro Euroopan ulkopuolellakin. On sillä maksettu Meksikossa ja Turkissakin. Koskaan en ole ymmärtänyt niitä ihmisiä, jotka huutavat Suomen markkaa takaisin.

Tänä vuonna euro on ollut käytössä 20 vuotta. Sen käyttö on tuonut meille vakautta, vaikka monet haaveilevat edelleen devalvointien käyttöä talouden parannuskeinona. Hintojen vertailu on euroalueella helpompaa ja kilpailu läpinäkyvämpää. Yritysten on helpompi toimia Euroopan alueella ja yhteinen valuutta vahvistaa Euroopan vaikutusvaltaa maailmassa.