Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Solja Pistol | Sota, NATO ja me – on tärkeää erottaa oikea ja väärä tieto

Putin sanoi 2005, että Neuvostoliiton hajoaminen oli vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Siitä alkaen hän on halunnut palauttaa Venäjän imperiumin. Putinin hallinto on systemaattisesti rahoittanut eurooppalaista äärioikeistoa ja yhteiskuntia heikentäviä ja epävakautta luovia tahoja jo vuosia. Suomessa Putinin pussiin näyttävät pelaavan VKK, Johan Bäckman, Janus Putkonen ja salaliitto-genren koronadenialistit ja rokotevastustajat.

Suomen NATO-jäsenyysprosessi ei Venäjää miellytä. Venäläisen valeuutisen mukaan Viipuri ja Karjalan tasavalta olivat siirtymässä Suomelle, hätätilaministeriö kumosi väitteen. Aikaisemminkin Venäjän länsimaille levittämä propaganda on osunut omaan nilkkaan: koronarokotekattavuus on todella alhainen. Suomeen vaikutetaan: ”Suomen Nato-jäsenyydellä on vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia, edellyttävät Venäjältä vastatoimia”. Venäjän suurlähetystö pyysi ilmoittamaan Suomessa venäläisiin kohdistuvasta syrjinnästä. Kun Zelenskyi puhui eduskunnalle ulko- ja puolustusministeriön nettisivut kaadettiin. Venäjä väittää Suomen tehneen kansanmurhan jatkosodan aikaan Karjalassa. Sosiaalisessa mediassa on video, jossa Venäjä siirtää kalustoa Suomen rajalle. Venäjän media uutisoi Suomen eduskunnan jo äänestäneen NATOon liittymisen puolesta. Nyt ”suomalaiset ovat toisen maailmansodan perintönä fasisteja”.

Narratiivia Suomen rankaisemiseksi on rakennettu jo pitkään. Venäjän tavoite on systemaattisesti järkyttää turvallisuudentunnettamme. Informaatiovaikuttamista, rajaloukkauksia ja palvelunestohyökkäyksiä tulee varmaankin lisää, ehkä jopa sähkökatkoja. Kotivara on hyvä hankkia. Asiantuntijat neuvovat: on tärkeää erottaa oikea ja väärä tieto. Kannattaa tarkastaa tiedot luotettavasta mediasta kuten YLEltä ja viranomaistiedotteista.

Suomi voi pärjätä vain siten, että yhdistymme puolustamaan demokratiaamme ja vapaata tiedonvälitystä. Me pärjäämme kyllä!

Kirjoittaja on vihtiläinen demokratian puolustaja.