Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jarmo Töyräs | Kahvitellaan – vahvistetaan kahvilakulttuuria Nummelassa

Nummelan Killan organisoima Kahvilapäivä Nummelassa sai suuren suosion. Monet kahviloissa Kahvilapäivänä käyneet antoivat palautetta, jossa toivoivat kahviloiden laajentavan aukioloaikojaan. Ennen kaikkea sunnuntaiaukioloa toivottiin. Olisikin todella hienoa, jos saisimme luotua Nummelaan kahvilakulttuurin, joka mahdollistaisi yrittäjille aukioloaikojen laajentamisen ja sitä kautta meille vihtiläisille mahdollisuuden nauttia kahviloiden palveluista entistä laajemmin.

Kahvilakäyntihän ei todellakaan ole vain kahvinjuontitilaisuus. Se on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Kahvilassa tavataan tuttuja, seurataan ympäristön tapahtumia ja entistä enemmän tänä päivän myös tehdään etätöitä. Kahvilat toimivat myös yksinäisille ihmisille paikkana, jossa he voivat seurata ympärille tapahtuvaa toimintaa ja toivottavasti jopa luoda uusia ystävyyssuhteita. Kahvilat voisivat olla myös nuorille tapaamispaikkoja, joissa nautitaan yhdessäolosta ja kahviloiden tarjonnasta. Enkä tällä tarkoita, että kahviloiden tulisi korvata nuorille, yksinäisille tai vanhuksille suunnattuja yhteiskunnan palveluita tai puitteita, mutta hienosti kahvilat voisivat niitä täydentää ja siinä samalla elävöittää Nummelan keskustaa.

Päivittäistä kahvilakulttuuria Nummelasta kyllä löytyy, mutta sitä pitäisi vaalia ja entisestään vahvistaa. Käytännössä jokaisessa Nummelan kahvilassa kokoontuu päivittäin ”oma porukka” paikallisia ihmisiä, jotka kertovat kuulumisia ja viettävät yhteistä aikaa. Nämä päivittäiset kokoontumiset ovat paikkansa vakiinnuttaneet aikojen saatossa. Itsekin muistan kuinka jo 1990-luvulla, edesmenneen appiukkoni kanssa, myös edesmenneen Esson baarin pitkässä pöydässä istuin keskustelemassa ajankohtaisista asioista yhden kahviporukan kanssa. Tällaisen kahvilakulttuurin soisi lisääntyvän entisestään. Myös kuntapäättäjät ja viranhaltijat voisivat kenties hyödyntää näiden kahvilapöytien ääressä käytävää keskustelua ja ajatustenvaihtoa.

Kahvilakulttuuria ei luoda ilman toimintaa – nyt kaverit mukaan ja kahville! Perustakaa omia säännöllisesti kokoontuvia kahvilaporukoita ja houkutelkaa uusia ihmisiä mukaan! Kahvitellaan ja luodaan kahvilakulttuuria.

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.