Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuumittua Pelkkä kympin todistus ei tee menestyjää

Reilun viikon päästä juhlitaan jälleen kouluvuoden päättymistä. Lapset saavat todistuksensa ja ansaittu kesäloma voi alkaa.

Samaan aikaan sosiaalinen media täyttyy lasten koulutodistusten kuvista ylpeiden vanhempien jakamana. Mitä paremmilla arvosanoilla todistus on, sitä lähempää kuva on otettu. Jälkikasvun koulutodistusten jakaminen sosiaaliseen mediaan on ennen kaikkea vanhempien harjoittama tapa tuoda näkyvästi esille omien lastensa hyvä koulumenestys.

Elämme yhteiskunnassa, jossa menestymisen paineet luodaan jo varhaislapsuudessa. Kelpaaminen ja kilpailu alkavat hyvin varhain. Lapset oppivat, että hyvä elämä saavutetaan ainoastaan olemalla hyvä ja paras.

Menestyminen elämässä on monen tekijän summa.

Pelkän koulutodistuksen perusteella ei kuitenkaan voida arvioida, mihin lapsi tai nuori elämänsä aikana pystyy. Hyvän koulumenestyksen palvomisen sijaan tärkeämpää olisi antaa tunnustusta jaksamisesta ja yrittämisestä. Kaikkien elämäntilanteet eivät ole samanlaisia ja taustalla voi olla monia koulunkäyntiin vaikuttavia tekijöitä.

Voidaankin pohtia, minkälaista maailmankuvaa vanhempina näytämme lapsille, jos pienestä pitäen ihannoidaan ainoastaan loistavaa pärjäämistä. Menestyminen elämässä on monen tekijän summa, joista koulutodistus on vain yksi murunen matkalaukussa. Hyvä todistus avaa toki enemmän jatkokoulutusmahdollisuuksia, mutta takaako se kasvamisen hyväksi ihmiseksi ja tasapainon henkilökohtaisessa elämässä? Kympin todistus ei tee automaattisesti lapsesta menestyjää, eikä se tee vanhemmista parempia.

Koulutodistusten jakaminen sosiaaliseen mediaan lisää entisestään lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa vertailua ja pahimmillaan aiheuttaa ylimääräisiä suorituspaineita opiskeluun. Koulunkäynnin tulisi olla kivaa aikaa, eikä pelkästään suorittamista. Vanhempien tärkein tehtävä on kannustaa ja tukea opiskeluissa.

Muistakaamme siis kesäkuussa onnitella kaikkia koululaisia ansaitusta kesälomasta ja koko lukuvuoden opiskeluista. Jokaisella heistä on menestyksen avaimet taskussaan.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan kesätoimittaja.