Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Näkökulma Tarja Omenainen | Lisäisikö HSL Vihdin vetovoimaa? – Valtuusto linjaa joukkoliikenteestä maanantaina

Vihdin kunnanvaltuusto kokoontuu maanantai-iltana ja tekee muun muassa tärkeän päätöksen Vihdin joukkoliikenteen järjestämistavasta.

Kunnanhallituksen esitys on, että Vihdin joukkoliikenne järjestetään jatkossa Uudenmaan ely-keskuksen johdolla. Kunnanhallituksessa asiasta ei oltu yksimielisiä vaan vasemmisto–vihreät -akseli esitti Helsingin Seudun Liikenteeseen liittymistä, kun taas enemmistö eli oikeisto–keskusta kannatti kunnanjohtajan pohjaehdotusta eli ely-keskuksen johdolla toimimista. Odotettavissa on, että valtuustossakin äänestetään.

Joukkoliikenneasian kanssa on Vihdissä poukkoiltu pitkään eikä kestävää ratkaisua näytä olevan helppoa löytää. Korona toi markkinaehtoiseen bussiliikenteeseen omat haasteensa ja vuoroja lopetettiin koronan vuoksi lyhennetyllä varoitusajalla.

Tilastokeskus julkaisi juuri viime vuoden muuttoliiketilastot. Vuonna 2021 Vihtiin muutti 1 764 henkilöä ja pois muutti 1 793 henkilöä. Muuttotappiota tuli - 29 henkilöä.

Vihdin toukokuussa hyväksytyssä uudessa kuntastrategiassa korostetaan Vihdin maantieteellisen sijainnin alueelle tuomia etuja: kasvava Vihti on Helsingin seudun saavutettavuuden edelläkävijä ja tarjoaa kodin ihmisille, yrityksille ja aktiiviselle elämälle.

Kunnan strategiassa hyvät liikenne- ja tietoliikenneyhteydet nähdään elinvoimaisuuden perusedellytyksenä. Vihdissä tulee olla helppo liikkua ja matkustamisen täytyy olla vaivatonta.

Jos Vihdin joukkoliikenteen järjestäminen olisi HSL:n vastuulla, niin lisäisivätkö yhtenäinen lippujärjestelmä ja Helsingin seudun tutunnäköiset bussit positiivista mielikuvaa Vihdistä osana pääkaupunkiseudun elinvoimaisia kuntia? Houkuttelisiko pidemmälle tulevaisuuteen ajateltu ja mietitty joukkoliikennejärjestelmä osaltaan ihmisiä muuttamaan kuntaan, kun Vihti integroituisi joukkoliikenteen kautta osaksi pääkaupunkiseutua? Voisiko HSL olla yksi askel Vihdin muuttamiseksi muuttovoittokunnaksi lähitulevaisuudessa?

Nummelan lentokenttä ja junarata ovat tulevaisuudessa vahvoja liikkumisen mahdollistajia. Yhtenäinen, toimiva ja nykyaikainen joukkoliikenne antaisi odotellessa positiivisen signaalin ulospäin muuttoa Vihtiin miettiville. Toimiva, tätä päivää oleva joukkoliikenne tukisi kunnan ilmastostrategiaa, jossa on asetettu päästövähennystavoitteita. Kunnan arvoiksi on uudessa strategiassa määritelty palveluhenkisyys, vastuullisuus, yhteisöllisyys ja rohkeus. Uutena arvona mukaan valikoitui rohkeus. Nykyaikaisen Vihdin visioiminen vaatii päättäjiltä rohkeutta katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

Valtuuston kokouksen asialista on melko pitkä, 15 pykälää.

Valtuuston puheenjohtajisto valitaan jälleen, vuodeksi kerrallaan.

Puheenvuoroja saattaa kirvoittaa Vihdin kunnan henkilöstöraportti 2021. Henkilöstön vaihtuvuus lisääntyi merkittävästi ja oli koko kymmenvuotisen tarkasteluhistorian korkein. Onko vaihtuvuus jo haitallisen korkea?

Päätettävänä on myös muun muassa kirkonkylän lähiliikuntapaikan 100 000 euron lisämääräraha, jolla saataisiin aiottua laajempi tekojää tulevaisuudessa.

Vihdin kunnanvaltuuston kokous maanantaina 6.6. kello 18 Vihdin lukion auditoriossa. Kokousta voi seurata paikan päällä sekä myös verkossa: www.vihti.fi/live

6.6.. 2022 klo 13.49 korjattu verkko-osoitteen kirjoitusvirhe.