Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Heidi Tammelin | Kurrefillarista katkolle – loma! Aivan ensiksi kannattaa vain pysähtyä

Ernst Lampén kuvaa vuonna 1917 ilmestyneessä matkakirjassaan Suomea ristiin rastiin suomalaisia kansannaisia näin: ”Jokaisella viidenkymmenen korvissa olevalla mummolla liikkuu kieli herkästi kuin oravanpyörä.”

Paitsi matkakirjojen kirjoittaja oli Lampén myös ruotsin kielen lehtori, joka ilmeisesti on tuonut oravanpyörä-sanan suomen kieleen, koska ruotsissa on jo ainakin 1800-luvulla ollut käytössä oravanpyörän sanatarkka vastine ekorrhjul. Todellisuudessa jyrsijöiden juoksupyörät ovat nykyään enemmän hiirten, hamsterien ja gerbiilien käyttämiä eikä oravan pitäminen häkkieläimenä Suomessa nykyään ole edes laillista.

Alkuaan oravanpyörällä on tarkoitettu veden nostamiseen käytettyä suurta ratasta, joka pyörii sitä mukaa kun joku kävelee pyörän sisäpuolella olevia askelmia pitkin. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan oravanpyörällä ilmaistaan ihmisen joutumista kierteeseen, josta ei ole ulospääsyä. Ihminen on jumissa tilassa, jonka hän on pääosin itse luonut ja jota hän ylläpitää. Oravanpyörä on teollistumisen jälkeiseen yhteiskuntaan liittyvä kokonaisuus, joka muodostuu turvallisuuden tunnetta tuottavista tekijöistä, kuten työstä, omistamisesta, perheestä ja sosiaalisista suhteista. Ainoastaan pyörässä juoksevien ihmisten toiminta näyttäytyy hyväksyttäväksi.

Kun aikoinaan haluttiin pois 24/7 tehtävistä maatilan töistä, siistiin sisätyöhön, ei kukaan vielä puhunut oravanpyörästä. 1980-luvun lopulta lähtien on mediassa käytetty yhä useammin termiä oravanpyörä elämäntapaan liittyvissä yhteyksissä.

Työn vastapainoksi on tärkeää aina välillä lomailla, tehdä erilaisia asioita ja rikkoa arkisia rutiineja. Aivan ensiksi kannattaa vain pysähtyä. Jokainen ihminen ansaitsee ”tyhjän hetken”, sellaisen missä mahdollisimman moni vaatimus ja odotus on suljettu pois.

Loma. Lyhyt ja ytimekäs sana. Alkuaan loma on tarkoittanut rakoa tai väliä. Konkreettisesta raosta ei ole pitkä matka siihen, että väliaikaa on alettu nimittää lomaksi. Kun palkkatyötä on sitten ryhdytty tauottamaan antamalla vapaata, on loma siirtynyt sujuvasti tarkoittamaan myös taukoa pitempää katkoa työhön.

Loma on sitä, että ei tarvitse tehdä mitään – ja aikaa siihen on koko loma, sanottiin jossain viisaasti. Hyvää lomaa!

Kirjoittaja on Vihdin kunnan museotoimenjohtaja.