Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Päätoimittajalta Kohonneet hinnat voivat lisätä yksinäisyyttä

Kohonneet elinkustannukset näkyvät jokaisen suomalaisen kukkarossa. Ruoan hinta on kallistunut merkittävästi. Polttoaineen hinta on ollut ennätyslukemissa.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund arvioi MTV Uutisille 14.6., että bensan hinta tulee kesän aikana nousemaan osassa Suomea yli kolme euroa litralta. Kaupunkien keskustoissa asuvia se ei välttämättä juuri hetkauta, mutta taajamien ulkopuolella asuvia hinnan nousu hirvittää. Moni joutuu pohtimaan, raskiiko autolla enää ajella ja mihin ylipäätään on järkevää autoilla.

Nyt moni karsii iäkkäiden sukulaisten luona vierailuja hintojen nousun vuoksi.

Sisarlehtemme Vihdin Uutiset teki pari viikkoa sitten verkkokyselyn, jossa selvitettiin miten polttoaineen hinnan nousu näkyy vihtiläisten arjessa. Kyselyn tulokset julkaisemme laajemmin ensi keskiviikon Vihdin Uutisissa. Kyselystä kävi ilmi, että monet ovat polttoaineen korkean hinnan vuoksi vähentäneet tuntuvasti sukulaisten ja ystävien tapaamista.

Erityisesti kaupunkien ulkopuolella asuvat ikäihmiset ovat vaarassa jäädä yhä enemmän oman onnensa nojaan. Yksinäisiin hetkiin ovat monet iäkkäät toki jo tottuneet koronavuosina, jolloin turhaa vierailua iäkkäiden riskiryhmien luona tuli jokaisen välttää.

Nyt moni karsii iäkkäiden sukulaisten luona vierailuja hintojen nousun vuoksi. Mikäli polttoaineen hinnan nousu jatkuu, riskinä on yksinäisyyden lisääntyminen. Tämä on iso yhteiskunnallinen ongelma, johon niin omaisten kuin esimerkiksi vanhusyhdistysten kannattaa miettiä ratkaisuja. Miten huolehdimme, etteivät iäkkäät sukulaisemme vietä viimeisiä vuosiaan yksinäisyydessä?

Polttoaineen hinnan nousulla on myös positiivisia puolia. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo muistutti Ylen kolumnissaan 30.6., että ilmastolle bensan hinnan nousu on suorastaan toivottavaa. Jos bensan hinnan ei anneta nousta, sen kulutus ei vähene eikä ilmastotavoitteita saavuteta. ”Toivottavasti päättäjiemme pöksyt kestävät, eikä energiahintojen nousua lähdetä suitsimaan veronalennuksilla. Päinvastoin tarvitsemme entistä korkeampia veroja ja hintoja fossiilisille polttoaineille – ja samaan hengenvetoon uudenlaisia keinoja hinnannousun kompensoimiseksi pienituloisille”, Hiilamo kirjoitti.