Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuumittua Kaikille kuolemattomille superuimareille

Kesän hukkumistilastot näyttävät joka vuosi harvinaisen synkiltä.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100 - 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä sekä olemalla vesillä selvin päin.

Hyvä uimataito on kansalaistaito ja vesiturvallisuuden tulisi olla jokaiselle vesillä liikkujalle itsestäänselvyys. Liian usein kuitenkin näkee vesistöillä pelleileviä venekuntia ja uimareita, jotka eivät kunnioita vettä. Alkoholia on saatettu nauttia jo ennen vesille lähtöä ja joukossa tyhmyys yleensä tiivistyy. Pelastusliiveistä ei yleensä ole tietoakaan. Sitten joku kaveriporukasta keksii järjestää kalliolta uimahyppykisat ja lopun tarinasta voi arvata.

Mihin suomalaisilla katoaa kunnioitus vettä kohtaan?

Monesti mietin, mihin suomalaisilla katoaa kunnioitus vettä kohtaan. Missä vaiheessa ja minkälaisessa humalatilassa meistä tulee kuolemattomia superuimareita? Se, että suomalainen mies hukkuu sepalus auki, pitää valitettavasti edelleenkin paikkansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hukkuminen on yksi yleisimmistä alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä. Lisäksi veteen vajoamiset aiheuttavat erityisesti alle kouluikäisille vuosittain sairaalan vuodeosastohoidon tarvetta.

Alle 18-vuotiaiden hukkumisissa lapsi on useimmiten joutunut vahingossa veden varaan, tyypillisimmin pudonnut veteen tai mennyt kahlaamaan tai lähtenyt uimaan liian syvään veteen.

Varhaisen uimataidon ja vanhempien valistamisen merkitys on keskeistä lasten ja nuorten hukkumisten ehkäisemisessä. Alle kouluikäinen lapsi tarvitsee vanhemman tai muun aikuisen aktiivista, tarkkaa ja jatkuvaa valvontaa vesillä tai veden äärellä oltaessa.

Itse koen suurta ärsyyntymistä vanhemmista, jotka istuskelevat kännykät kädessä uimarannalla "valvomassa" lapsiaan. Vielä ei tietääkseni ole olemassa sovellusta, joka vahtisi lapsia puolestasi ja pelastaisi veden varaan joutuneen.

Kirjoittaja on kesätoimittaja.