Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa Pysyykö 515-vuotias Vihti maalaiskuntana?

Kunta, kauppala, kaupunki. Olen sitä ikäluokkaa, joka vielä muistaa tämän kuntahierarkian: toinen mummula oli Nokian kauppalassa. Tuohon aikaan kaupunki oli jotakin aika paljon fiinimpää kuin maalaiskunta.

Vihti viettää elokuussa 515-vuotispäiväänsä. Se on viihtynyt vauraan maalaispitäjän imagossaan pääosin aika hyvin. Kuntakeskuksen siirtyminen kirkolta Nummelaan oli pitkään kova pala monille. Se on nielty, vaikka jotkut ehkä vielä kakistelevat.

Nummela kasvoi rautatieaseman viereen vähän kuin itsestään. Vähitellen asemakaavoja tehtiin paloittain. Nummela on kooltaan pikkukaupunki, mutta mahtaako sen ilme koskaan kaupunkimaiseksi tullakaan.

Kaupungiksi Vihdillä oli kovaa hinkua vuonna 1986. Etukäteen näytti, että kunnanvaltuuston enemmistö olisi ollut kaupunkihakemuksen kannalla. Mutta sitten paikallislehti Luoteis-Uusimaa meni ja toteutti kaupungiksi vai ei -kuntalaiskyselyn sen aikaisilla keinoilla.

Ei ollut kännyköitä, internetiä eikä somea – vain lankapuhelimet. Me toimittajat otimme vihtiläisten mielipiteitä vastaan luuri korvalla. Kyselyn loppuhuipentuma järjestettiin aika myöhään sunnuntai-iltana, ja otimme puhelut vastaan kotinumeroissamme.

Niinhän siinä kävi, että vain kaupunkiajatuksen vastustajat aktivoituivat soittamaan. Kannattajia ilmoittautui muutama. Asia vedettiin pois valtuuston listalta, ja Lutaria syytettiin kaupunkihankkeen kaatamísesta.

Ajatus Vihdin kaupunki-nimityksessä nousi pintaan uudelleen vuonna 1991, mutta ei silloinkaan edennyt valtuustoon saakka. Poliittiset asetelmat jähmettyivät sellaisiksi, että valtaosa demareista kannatti kaupunkiutta kun taas valtaosa kokoomuslaisista ja keskustalaisista vastusti.

Hiljattain Liedon kunta päätti ryhtyä kaupungiksi – nykyään siihen riittää valtuuston päätös. Olisi mielenkiintoista tietää koko Vihdin nykyvaltuuston kanta: kaupunki vai maalaiskunta?

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.