Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Tangoon tarvitaan kaksi: esitys ja yleisö

Korona on kurittanut ankarasti koko kulttuurikenttää. Koronarajoitukset ovat iskeneet kovalla nyrkillä myös harrastajapohjaisiin tuotantoihin. Katsojalukujen romahtaminen on konkreettinen seuraus kaksi vuotta kestäneistä rajoituksista.

Katsojien puuttuminen on ajanut monet teatterit, myös harrastajateatterit taloudelliseen ahdinkoon. Vihdin Teatteri ry:n puheenjohtaja Kari Sohlberg kertoo Vihdin Teatterin rämpineen joten kuten pahimman kurimuksen läpi. Teatteri pystyi tuottamaan kesäksi 2022 näytelmän kesäteatteriin. Diivat sai ensi-iltansa 9.7.

Ilman yleisöä ei ole esitystä. Tangoon tarvitaan kaksi. Ei kukaan halua harjoitella kuukausikaupalla näytöstä tai konserttia valmiiksi esiintyäkseen tyhjälle katsomolle. Kulttuuria tehdään muille ihmisille, kanssakulkijoille. Esityksessä esiintyjien ja yleisön vuorovaikutuksesta syntyy parhaimmillaan elämys, joka kulkee katsojan mukana pitkään ja avaa uusia näkökulmia elämään.

Näytökset ovat aina erilaisia. Yleisö tuo reagoinnillaan oman mausteensa esityksiin. Näyttelijä ei ole tunnoton robotti, joka suorittaa esityksen toisensa perään mekaanisesti. Näyttelijä kantaa roolia pitkään nahoissaan ja palautumiselle on paikkansa vasta adrenaliinin haihtuessa.

Kun rajoitukset kahden koronavuoden jälkeen ovat poistuneet, avasivat Suomen noin 700 harrastajateatteria ovensa jälleen yleisöille. Nyt se on meistä katsojista kiinni kuinka pian koronarajoitusten aiheuttama taloudellinen ahdinko helpottaa.

Arvostetaan vihtiläisten teatteriharrastajien kovaa työtä. Täytetään katsomo ja näytetään omalla toiminnallamme, että kulttuuri on tärkeää.

Kulttuurin merkitys on suuri niin kulttuurin harrastajille kuin kulttuurin kuluttajille. Kulttuurin harrastaminen vaikuttaa terveyteen, hyvinvointiin ja elinikään merkittävästi. Tästä on kattavaa tutkimusnäyttöä. Ihmisyys ja kulttuuri kuuluvat tiiviisti yhteen. Kulttuurin vaikutuksesta terveyteen on yhä enemmän tietoa ja kulttuuriharrastukset ovat osa yhteisön sosiaalista pääomaa.