Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Kari O. Niemi Ole sellainen kuin olet

Aikamme korostaa yksilön vapautta olla oma itsensä. Tulee olla sellainen kuin on, elää elämäänsä omien mielihalujensa mukaisesti ja toteuttaa itseään. Mitä useammin elämyksiä sitä parempi, elämysten tarkoittaessa useimmiten jotain ennen kokematonta.

Ihmisen suurimpia haasteita on säilyttää olemisessaan ja tekemisessään tasapaino. Edellä mainittu yksilön vapaus on tärkeä asia ja ajattelen, että sitä on varjeltava niin pitkälle kuin mahdollista. Yhtä lailla jokaisen ihmisen tulisi löytää oma paikkansa yhteiskunnassa – toteuttaa itseään – ja elää näin ollen hyödyllinen elämä.

Mutta yksilönvapaus ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi toteuttaa itseään millä tahansa tavalla. Otan räikeän ääriesimerkin, josta olemme oletettavasti kaikki samaa mieltä. Jos joku kertoo syntyneensä tappamaan ihmisiä kadulla, emme voi rohkaista häntä olemaan sellainen kuin hän on. Tietyissä tapauksissa aiheeseen liittyvä rajapinta on huomattavasti haasteellisempi, koska ihmiset ajattelevat asioista eri tavoin, mutta parhaimmillaan oman itsensä toteuttaminen tarkoittaa elämää, joka on hyödyksi toisille, ei itselle.

Parhaimpia oman elämän elämyksiä ovat olleetkin juuri hetket, jolloin on voinut olla avuksi lähimmäiselleen. Erityisesti nautinnollisia ovat tilanteet, joissa on mahdollisuus yllättää joko ystävä tai entuudestaan tuntematon henkilö ystävällisellä teolla. Lähimmäistä auttaessaan ihminen kokee olevansa hyödyllinen ja tämä tekee tietenkin hyvää itsetunnolle. Lukijaa, joka kaipaa elämyksiä, kehotan katsomaan, mitä tapahtuu, kun tarjoutuu kassajonossa maksamaan tuntemattoman asiakkaan ostokset. Mitä luulet, voisitko olla sellainen?

Kirjoittaja on vihtiläinen Toivon Syke -seurakunnan pastori, yrittäjä ja kirjailija, jonka harrastuksiin kuuluvat lukeminen sekä ulkoilu.