Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Tarja Omenainen Kirppiksistä ja hävikkiruoan metsästyksestä

Kirpputoreilla menee hyvin, aivan kuten 1990-luvun laman aikaan. Laman merkit ovat jälleen ilmassa ja uudet asiakasryhmät ovat löytäneet kirpputorit, joista ostetaan etenkin lasten tuotteita ja vaatteita. 90-luvulla kirpputoreille vietiin lama-ajan taloushuolien ajamana arvokkaitakin tavaroita myyntiin.

Nummelan kirjaston vitriineissä on esillä vuoden 1952 kesäolympialaisten tavaroita yksityiskokoelmasta. Esineet omistava henkilö kertoi sisarlehdessämme Vihdin Uutisissa (13.7.2022) löytäneensä suurimman osan tavaroista juuri 90-luvulla kirpputoreilta, jonne ihmiset veivät esineitä myytäviksi.

Valveutuneet nuoret ovat nykyään yksi merkittävä asiakasryhmä kirpputoreilla. Näille nuorille mahdollisimman pieni kuluttaminen, kierrättäminen ja muut keinot hillitä ilmastonmuutosta ovat arkisia asioita.

He ovat eläneet koko elämänsä maailmassa, jossa luontokato uhkaa ja ilmastonmuutos on tosiasia. He ovat osallistuneet ilmastomarsseille Greta Thunbergin innoittamana ja uskovat voivansa muuttaa maailmaa. He vahtivat, että kierrätys kodissa toteutuu. He ottavat vanhempansa mukaan kirpputoreille ja kannustavat katsomaan, jos jotakin löytyisi. Heille pienikin ekoteko on merkityksellinen.

Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa suomalaisten arkeen kiihdyttämällä inflaatiota. Ruoan ja polttoaineen hinta on noussut. Korkea ruoanhinta on innostanut ihmisiä ostamaan kauppojen omia, edullisimpia merkkejä.

Nummelan Prisman kassoille muodostuu jono arkipäivisin iltayhdeksän jälkeen. Kello 21 ruoat, joissa on 30 prosentin alennus, saavat 60 prosentin alennusmerkinnän. Kaupan ruokahävikki pienenee hinnanalennuksilla.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat tukalat helteet koettelevat maapalloa. Äiti maan hiukset palavat nyt kaikkialla maailmassa. Tulevasta talvesta emme tiedä, onko se lämpötilaltaan normaali, hyvin lämmin vai superkylmä. Energiaratkaisuja joudutaan kuitenkin miettimään Venäjän toimien vuoksi. Venäjä voi sulkea kaasuhanat vastatoimena pakotteille.

Meidän on tarkasteltava omia kulutustottumuksiamme. Kallis polttoaine saa pohtimaan omien ajojen tarpeellisuutta. Mikä ei ole maapallomme kannalta huono asia lainkaan.