Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana Elämän taitekohdissa

Elämän suuria taitekohtia ei useinkaan näe ennalta. Myöhemmin voi olla helpompi tulkita joku aika tai hetki elämässä sellaiseksi, että se on aiheuttanut pysyvän muutoksen elämän suunnassa.

Vääjäämättä tällaisia tapahtumia jokaisen elämässä tulee vastaan. Toisinaan näitä hetkiä voi suunnitella ja odottaa: koulun loppuminen, valmistuminen, naimisiin meneminen tai oman lapsen syntymä tai vaikka muutto uudelle paikkakunnalle. Tällaisissa tilanteissa voi usein etukäteen valmistautua muutokseen, vaikkei ihan varma olisikaan mitä muutos tuo tullessaan.

Itsestä riippumattomat ja yhtäkkiset muutokset ovat vaikeampia. Läheisen kuolema, sairastuminen tai vaikkapa työpaikan menettäminen voivat tulla eteen äkkiarvaamatta. Yhtäkkiä asiat vaan ovat toisin kuin ennen. Tällainenkin muutos on elämässä vääjäämätöntä, joskus hyvinkin raskasta ja usein hankalaa hyväksyä.

Kirkastussunnuntain evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen elämän käänteentekevästä hetkestä.

Jeesuksen matka kohti Jerusalemia oli alkamassa. Jeesus kiipesi vuorelle lähimpien ystäviensä kanssa ja heidän edessään hän muuttui. Jeesus loisti kirkkaana ja opetuslapset säikähtivät. Vielä enemmän peloissaan he olivat, kun taivaasta kuului ääni ”Tämä on minun rakas poikani”.

He eivät olleet osanneet odottaa tällaista, vaikka olivat Jeesuksen tunteneet jo jonkin aikaa. Kyse ei ollut käänteentekevästä hetkestä vain Jeesukselle – opetuslapsille kokemus oli järisyttävä. He olivat saaneet nähdä vapahtajan kirkastettuna. Eivätkä he varmasti siinä hetkessä olisi osanneet selittää mitä tämä merkitsi. He pelkäsivät, ja kaatuivat maahan. Nähtyä ei ollut helppoa käsittää.

Tässä opetuslasten elämän taitekohdassa oli yksi, joka lohdutti. Jeesus sanoi ”Nouskaa, älkää pelätkö!”. Jeesus kosketti opetuslapsia ja lähti pois keskustellen heidän kanssaan.

Ajattelen, että näin Jeesus sanoo myös meille, jotka painimme elämän erilaisten, pienten ja suurten, mullistusten keskellä. ”Nouskaa, älkää pelätkö”.

Meidän ei tarvitse olla muutoksen keskellä hädissämme, sillä missään mullistuksissa tai elämän käännekohdissa me emme ole yksin. Jeesus itse on meidän kanssamme. Hän ei ole luvannut meille helppoa ja siistiä elämää, mutta hän on luvannut, että kaikenlaisissa ja kaikissa elämän vaiheissa hän on kanssamme ja lopulta saamme olla matkalla kohti taivaallista kirkkautta.

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan pastori.