Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Maija-Liisa Nyman Yksi karkkipaperi kerrallaan

Vaippa Varikkaan uimavedessä. Tölkkikimara Nummelanharjulla. Kotitalouden jätesäkkejä bussikatoksella Huhmarissa.

Luoteis-Uusimaan ja sisarlehti Vihdin Uutisten lukijat ovat lähettäneet toimitukseen monia kuvia, joissa yhteistä ympäristöämme kohdellaan jätepisteenä. Esimerkiksi jokaisessa noista edellä mainitsemistani paikoista ihmiset haluaisivat tai joutuvat viettämään aikaansa – miksi se tehdään tieten tahtoen epämiellyttäväksi?

Ei hirveästi houkuttele uida järvessä, jos rantavedessä lilluu käytetty vaippa. Maisema Kokkokalliolta näyttäytyy vähemmän idyllisenä, jos jaloissa pyörii läjäpäin oluttölkkejä. Eikä bussiakaan tee mieli odotella katoksessa, joka lemuaa roskilta.

Ongelma ratkeaa asenteita muuttamalla.

Myös jätepisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen ovat ongelmia. Rosk'n Roll kertoo tässä lehdessä, että jätepisteiden sotkeminen korostuu kesäisin. Rosk'n Roll tehostaakin joka kesäksi sekä jätepisteiden siivousta että tyhjentämistä. Useita pisteitä siivotaan viikottain.

Karua kieltään kertoo se, että Rosk'n Roll siivoaa eko- ja sekajätepisteiltä vuosittain kymmenien tuhansien kilojen verran sinne kuulumatonta jätettä. Se kertoo piittaamattomuudesta, laiskuudesta ja yhteisen ympäristön väheksymisestä. Ja tästä me kaikki joudumme maksamaan, sillä siivoamisesta seuraa jäteyhtiölle kuluja, mikä nostaa jokaisen kuntalaisen jätemaksuja.

Siivoaminen ja kameravalvonta eivät tätä ongelmaa ratkaise – ongelma ratkeaa asenteita ja käyttäytymistä muuttamalla.

Onhan esimerkiksi itsestään selvää, että jäteastioihin laitetaan vain niihin kuuluvia jätteitä eikä mitään saa jättää astioiden viereen. Isommat jätteet tulee aina viedä jäteasemalle. Sohvaa ei suinkaan ole tarkoitus hylätä jätepisteelle – ei myöskään metsään. Kukaan ei tule jätepisteelle lepuuttamaan jalkojaan jonkun entisellä sohvalla istuskelemalla.

Toisaalta on paljonkin ihmisiä, jotka kierrättävät enemmän kuin esimerkillisesti. On myös ihmisiä, jotka pyyteettä keräävät roskia vaikkapa tien pientareilta.

Mitäpä jos kaikki ottaisimme seuraavan kerran ulos lähtiessämme roskapussin mukaan ja poimisimme maasta pois pari karkkipaperia tai tupakantumppia? Ja mitäpä jos jokainen huomauttaisimme, jos näemme jonkun heittävän roskia ympäristöön tai jättävän tavaroitaan jätepisteelle? Ehkä ympäristö siistiytyisi – yksi karkkipaperi, yksi teko ja yksi askel kerrallaan.