Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pihla Salmi  Syöksylasku kouluarkeen? Koulunkäynnin ei kuuluisi olla jaksamista horjuttavaa

Koulujen alku lähenee jälleen. Osa lapsista ja nuorista aloittaa itselleen uudessa opinahjossa, osan palatessa jo tutuksi tulleeseen kouluun. Kaikissa tapauksissa yhtä tärkeää on turvallinen ja positiivinen aloitus tulevalle lukuvuodelle. Yhdenkään oppilaan ei kuuluisi mennä koulunpenkille peläten kiusaamista tai kokien ahdistusta.

Valtakunnallisten kouluterveyskyselyiden sekä paikallisesti esimerkiksi Vihdin nuorisovaltuuston teettämien kyselyiden perusteella viime vuosina on havaittu selkeää laskusuuntaa oppilaiden kouluviihtyvyydessä. Yhä useampi nuori kokee opintojen aiheuttamaa jatkuvasti kuormittavaa stressiä, ja koulupäivän aikana tapahtuvat sosiaaliset kontaktit ovat osalle oppilaista kaikkea muuta kuin hyvinvointia tukevia.

Henkistä tai fyysistä kiusaamista kohdanneelle koulujen alku ei ole vain kepeää kesäkuulumisten vaihtoa kavereiden kanssa. Koulunkäynnin ei myöskään kuuluisi olla jaksamista ja mielenterveyttä horjuttavaa raskausasteeltaan, viitaten etenkin lukio-opintoihin, vaikka ilmiö alkaa valitettavasti olla tuttu monelle jo yläasteelta.

Muutosta ja tiukempaa puuttumista vaativia seikkoja opinmaailmassa olisi. Vihdissä on tulossa käytäntöön uusi opiskeluhuoltosuunnitelma, ja ainakin puheen tasolla halua koulujärjestelmän inhimillisempään kehityssuuntaan löytyy. Käytännössä vastuu kuuluu tietenkin alan ammattilaisille sekä jokaiselle ihmiselle yksilönä.

Kaikki meistä kantavat kortensa kekoon omalla toiminnallaan, ja olkoon korsi mieluummin rakenteita tukeva kuin horjuttava. Kun koululaisilla ja henkilökunnalla on yhdessä tahtoa löytää toimivia ratkaisuja, ja paperilla kauniit strategiat saadaan käytäntöön, ollaan jo paremmissa kantimissa. Tämä kuitenkin vaatii meiltä yhteisönä armollisemman ja tasa-arvoisemman ilmapiirin luomista sekä ylläpitämistä.

Kirjoittaja Pihla Salmi on Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtaja.