Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana Mistä tunnistat harhan ja valheen?

Näin unta, jossa kissaani puri myrkyllinen käärme. Unessa otin rakkaan lemmikkini syliin ja paniikissa yritin soittaa apua. Heräsin siihen, että sydämeni hakkasi nopealla rytmillä. Unet saattavat tuntua todella aidoilta, mutta herätessä ymmärtää tilanteen olleen vain unta.

Mistä tunnistat harhan ja valheen? Jotkut ihmiset ovat todella hyviä kertomaan tarinoita. Välillä kuulijasta saattaa tuntua että, voiko noin uskomattomalta kuulostava juttu pitää paikkaansa. Kuulija saattaa pohtia onko kertoja nähnyt unta vai onko hänellä vain vilkas mielikuvitus. Samaa tematiikkaa näemme päivittäin sosiaalisen median alustoilla, mihin ihmiset jakavat kokemuksiaan, videoita tai uutisia.

Sanonnoissa ”korvat heiluvat” tai ”nenä kasvaa kuten Pinokkiolla” on siinä mielessä perää, että ihmisen ulkoisesta olemuksesta saattaa helposti huomata pienillä eleillä, että puhuuko hän totta vai ei. Toisaalta osa ihmisistä omaavat hyvän niin sanotun pokerinaaman, että heidän puheestaan, ilmeistään ja olemuksestaan on vaikea tulkita asioiden laitaa. Kohdatessamme ihmisen voimme luottaa omaan vaistoomme väitteen esittäjästä, mutta sosiaalisessa mediassa meiltä vaaditaan entistä tarkempaa medialukutaitoa. Välillä saattaa tuntua, että hukkuu kommenttikenttien ja erilaisten mielipiteiden viidakkoon, josta totuutta ei meinaa erottaa.

Katsomme maailmaa ja toivomme sen muuttuvan.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä.” Jeesus vertaa ihmisen tekoja ja aikaan saannoksia siihen millainen henkilö todella on ja toisinpäin. Sosiaalisen median alustoilla kommenttikentät ovat oma ”villiläntensä”, jossa syyttävä sormi, ivallisuus, epäystävällisyys ja tuomitseminen käyvät kuumana. Ajattelen, että nämä voisivat olla esimerkki mädistä hedelmistä.

Ihmisyyteen liittyy vahvasti, se että kaarramme omaa vastuutamme, toivomme muiden ihmisten muuttuvan ennemmin kuin muutamme itse omaa käytöstämme, tapojamme tai ajatteluamme. Totuus tulee ilmi ja nostetaan päivän valoon joka tapauksessa, kyse on ajankohdasta.

Katsomme maailmaa ja toivomme sen muuttuvan. Kunpa naapurini toimisi toisin. Kunpa poliitikot tekisivät parempia ratkaisuja. Kunpa maailman laajuiset kriisit saataisiin ratkaistua. Todellisuudessa ajattelen, että yhdelläkin ihmisellä on paljon valtaa. Kyse on näkökulmasta. Toista voi yrittää tulkita, opettaa, muuttaa tai kääntää päälaelleen, ja moni onnistuukin. Kuitenkin valta ja mahdollisuudet muuttaa asioita ovat eksponentiaaliset, kun käännämme katseemme omaan itseemme. Mitä minä teen asioiden eteen? Mitä minä luon ympärilleni? Millainen puu ja millaiset hedelmät minä olen ja tuotan?

Vertailemaankaan ei kannata turhaan ryhtyä. Siitä saattaa syntyä mätiä hedelmiä kateuden ja vääränlaisen rikkovan kilpailun muodossa. Otamme liikaa vaikutteita ympäriltämme, jolloin alamme helposti kilpailemaan stereotypioiden tai ihannekuvien kanssa. Pysähdy ja katso syvälle itseesi. Kuka sinä olet? Jumala on luonut sinut ihmeeksi. Nyt sinun tehtävä on tulla sinuksi, ei joksikin muuksi.

Kannatko rakkauden siementä? Oletko unohtanut, millaista on rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä sinussa? Vaali näitä sinussa, jolloin tuotat näitä myös ympärillesi. Älä mieti turhaan elääkö toinen valheessa, vaan vastaa sinä hänelle totuudella. Valhe ja välinpitämättömyys kantavat kyllä itse itsensä. Kanna sinä totuutta.

Totuus on rakkaudessa!

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan nuorisotyönohjaaja.