Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kirjoittajavieras Jätehuollon kustannukset ja huoltovarmuus

Tulevan syksyn ja talven taloustilanne ja toimeentulo huolettavat monia. Kuinka paljon nousevat elintarvikkeiden hinnat? Miten kehittyvät korot? Riittääkö Suomessa sähkö ja jos riittää, paljonko siitä joutuu maksamaan?

Energia-, vesi- ja jätehuolto ovat yhteiskunnan peruspalveluja, joiden tulisi toimia luotettavasti. Häiriöt niissä vaikuttavat hyvin nopeasti ja laajasti. Kaikilla näillä aloilla on alueelliset valmiussuunnitelmat erilaisiin poikkeustilanteisiin väestön palvelujen turvaamiseksi.

Jätteen käsittely- ja lajittelulaitoksissa tarvitaan merkittävät määrät sähköä, samoin käsittelyalueiden ympäristönsuojelujärjestelmien ylläpidossa. Pidemmät katkokset sähkönsaannissa aiheuttaisivat välittömiä ja kokonaisvaltaisia vaikutuksia näiden toimintaan. Osa käsittelylaitoksista, kuten jätevoimalat, myös tuottavat lämpöä ja sähköä, ja ovat siten turvaamassa huoltovarmuuttamme. Rosk’n Roll toimittaa jätettä Vantaan ja Kotkan jätevoimaloihin. Näistä suurempi, Vantaan voimala, tuottaa meidän ja pääkaupunkiseudun jätteistä noin puolet Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä ja sähköstä noin kolmanneksen. Paikallisesti vaikutus on siis huomattava.

Jätehuollossa merkittävä osa toiminnasta on jätteen keräystä ja kuljetusta. Kuluttajien näkökulmasta monille tärkeintä on, että jätteet noudetaan kiinteistöltä säännöllisesti ja palvelu ei maksa liikaa.

Polttoaineiden hintojen nousu toi keväällä nostopaineita asiakashintoihin, ja monella alueella hintoja nostettiinkin. Meillä Rosk’n Rollin toimialueella välitöntä tarvetta hinnankorotuksille ei ollut. Nyt pahin hintapiikki polttoaineissa näyttää olevan jo takanapäin.

Rosk’n Rollin yhtenä palveluhinnoittelun lähtökohtana on aina ollut vakaus ja ennakointi. Mahdolliset tulevaisuudessa tarvittavat hinnankorotukset pyritään pitämään hyvin maltillisina ja niiden perusteet käydään aina kattavasti läpi taksan hyväksymisestä vastaavan jätehuoltoviranomaisen kanssa.

Jokainen voi myös omalla toiminnallaan merkittävästikin vaikuttaa jätelaskun summaan. Kierrätyskelpoisten jätteiden erilliskeräys (tai kompostointi) mahdollistaa pidemmän sekajäteastian tyhjennysvälin ja sitä kautta rahallisen säästön. Myös yhteiset jäteastiat naapureiden kanssa jakavat kustannuksia.

Kirjoittaja on kuntien omistaman jäteyhtiön, Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja.