Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni | Nostetaan veroja ja sijoitetaan kulttuuriin

Pahantorjuja-elokuvafestivaali jäi väliin arjen esteiden vuoksi. Siitä turhautuneena ajelin Koisjärven Diskon läheltä löytyvän Tyynelän talon pihaan.

Ulkoapäin katsottuna vaatimaton ja harmaa torppa avasi ECO-FEMINA nykytaidenäyttelyn muodossa yllättävän ääni- ja visuaalikokemuksen. Osa teoksista oli suuritöisesti rakennettu nimenomaan tähän tilaan; yli 300 vuotta sitten alkunsa saaneiden hirsien keskelle.

En voinut ihailun ohella muuta kuin ihmetellä, että eihän tässä ole mitään hiton järkeä. Hinta 5 euroa ja sillä sai lisäksi kahvia ja pullaa. Millä nämä taiteilijat edes maksavat laskunsa?

Toisaalta, kun hetken asiaa sulattelin, tajusin, että hinnan kuuluukin olla tässä kontekstissa sivuseikka. Kannattavuuslaskenta ei vaan toimi taiteen ja kulttuurin kohdalla. Etenkään taiteen tekijät itse siitä harvoin taloudellisesti hyötyvät. Enemmän siitä hyötyy ympäröivä yhteiskunta - sen toimijat, yritykset ja asukkaat.

Kulttuuri tarjoaa mahdollisuuden tuulettaa omia urautuneita ajatusmalleja, auttaa kohtaamaan vieraita ilmiöitä sekä solmimaan uusia tuttavuuksia, tarjoaa virkistystä arjen rutiineihin ja ennen kaikkea; pitää mielen terveenä. Siinä on syynsä, miksi Suomessakin on kannustettu väkeä ensin pesäpallokentälle ja siitä työväentalolle kulttuuri-iltamiin.

Toki aiheesta on tehty tutkimustakin. Esimerkiksi säännöllinen laulaminen voi parantaa kroonisista hengityssairauksista kärsivien ihmisten hengittämistä ja elämänlaatua, mainitaan Sitran tutkimuksessa vuodelta 2017. Mikä ihana syy karaokeillalle!

Samassa raportissa kerrotaan myös väestötason tilastollisesta tutkimuksesta, jossa on havaittu mm. museoissa käymisen, taiteisiin osallistumisen ja taiteen kokemisen positiivinen yhteys onnellisuuteen ja koettuun terveyteen.

Lisäksi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm totesi Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta ry:n tutkimuksen loppuraportissa joulukuussa 2021: ”Valtion 1,3 miljardin euron tuki tuottaa 14 miljardin euron tuotoksen.”

Eli kyllä tässä on aivan hitosti järkeä.

Kirjoittaja on Vihdin vammaisneuvoston pj ja Luoteis-Uudenmaan kehitysvammaisten tuki ry:n pj