Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Svishh, bang, pläts...

Svishh, bang, pläts... Läiskimme, sadattelemme ja käytämme tappavia hyönteismyrkkyjä pitääksemme hyttyset ja muut ötökät loitolla. Pidämme niitä vain riesana. Mieluiten sulkisimme korvamme niiden ärsyttävältä ininältä. Kehtaavatkin häiritä kesäloman makkaranpaistohetkeä nuotiopiirissä.

Hyönteiset kuitenkin pyörittävät maapallon elonkehää. Ilman niitä ei ole meitä. Esimerkiksi mehiläisten katoaminen aiheuttaisi kerrannaisvaikutuksen: siemeniä, kasveja tai hedelmiä ei olisi. Niitä syövät eläimet katoaisivat ja ennen pitkää myös ravintoketjussa seuraavana olevat lihansyöjät.

Hyönteiset pyörittävät maapallon elonkehää.

Onko ihmisellä elämän kiertokulussa mitään yhtä hyödyllistä roolia kuin hyönteisillä? Vai kiittäisikö maapallo, jos ihminen lajina katoaisi? Ihminen tuhoaa välinpitämättömällä käytöksellään ympäröivää luontoa vauhdilla. Vastatoimet eivät näytä hillitsevän kovin hyvin vimmaista käytöstä.

Olisiko aika nöyrtyä elämän kiertokulun vartijoiden, korvaamattomien pölyttäjien ja eloperäisen aineksen uutterien hajottajien edessä, sillä hyönteiskato on totta. Syynä katoon on hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastonmuutos.

Nummelan keskustan tuntumassa nähtiin erikoinen tapaus: suuri joukko kimalaisia löytyi kuolleena lehmusten katveesta. Kyseessä on ilmiö, jossa lehmuksen voimakas tuoksu houkuttelee kimalaisia erityisesti kaupungeissa, joissa puu saattaa olla ainut meden lähde lähettyvillä. Lehmuksessa ei ole mettä, mutta kimalaiset luulevat näin ja pörräävät puiden ympärillä nälkäkuolemaan asti.

Tuntuu välttämättömältä irtautua hetkeksi ihmisen ajattelusta ja kehollisuudesta ja asettua hyönteisten asemaan. Mitä ne tarvitsevat selviytyäkseen ahdingosta?

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa tulevaisuuteen pienillä valinnoilla. Esimerkiksi suosimalla luomutuotteita, joiden tuotannossa ei käytetä torjunta-aineita. Hyönteishotelleja rakentamalla auttaa oman kotipihan hyönteislajistoa. Monivuotisten mesi- ja ravintokasvien istuttamisesta on myös apua. Siemenet voi kylvää keväällä tai syksyllä. Syyskylvöjen aika on nyt elokuussa.