Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Anna-Leena Brännare | Hokkus pokkus hoito

Jo valkenee kaukainen ranta,sanotaan laulussa, mutta ei valkene. Sairaanhoitajat ja muut ihmisen loppuiän turvat pakenevat joukoittain uusiin tehtäviin, eikä uusia tule tilalle. Hekin ikääntyvät joskus ja tarvitsevat apua.

Tuntuu ihmeelliseltä uskoa, että kaikki on toisin ensi tammikuussa. Ei riitä, että luvataan kaikille tasapuolisesti hyvää hoitoa ja lyheneviä odotusaikoja. Onko se totta?

Tällä hetkellä jonot ovat pitkiä, kiireisiin tapauksiin ehkä löytyy joku aika.

Sosiaaliset suhteet ovat murenneet, niitä on vaikeampi korjata. Erityisen vaikeaa aikaa ovat nämä viimeiset pari vuotta olleet niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tavata ketään. Aikuisiällä uusien ystävien tapaaminen ei ole mitenkään selviö.

Ikäihmisille osoitetussa laajassa kyselyssä tiedusteltiin mitkä ovat ikäihmiselle tärkeitä asioita. Rakkauden ja läheisten ihmisten jälkeen arvoikkaimmaksi asiaksi nousi luonto. Moni koki pääsevänsä yhteyteen Jumalan tai muun suuremman voiman kanssa lliikkumalla luonnossa. Valitettavasti se ei ole kaikille mahdollista.

Miten sote-uudistus muuttaa kaiken paremmaksi? Tulevatko ikäihmiset huomioiduiksi omine tarpeineen? Kunta on tähän asti edustanut turvaa – saavatko ikäihmiset edelleen äänensä kuuluviin hyvinvointialueella? Aluevaltuutetuille painotetaan, että he edustavat koko aluetta, eivätkä he saa ajaa kotikuntansa etua, sanoo vihtiläinen Veli Pelkonen (Polemiikki-lehti 2/2022, Luoteis-Uusimaa 10.7.2022), joka on toiminut Kunnallisen kehittäminsäätiön tutkimusasiamiehen tehtävässä vuoteen 2022 asti. Miten käy kunnalle tässä sote-myllerryksessä? Jos kuntien tehtävien väheneminen jatkuu, voi kunnista tulla kotiseutuyhdistyksiä, hän jatkaa. Kunta on ennen kaikkea yhteisö, yksi kansalaisten identiteetin luojista, lisää Pelkonen.

Itselläni ei ole sellaista kristallipalloa, joka kertoisi, että parempaan ollaan menossa. Tulee myös muistaa, että pitkäikäikäisyys on eri asia kuin vanhuus eikä elämän piteneminen ole sama kuin väestön vanheneminen. Jaksetaan vielä hieman ja odotetaan ihmettä.

Kirjoittaja on Vihdin vanhusneuvoston puheenjohtaja.