Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana Etsikkoaikoja

Luuk 19:41-48 kertoo kuinka Jeesus saapui Jerusalemiin ja kuinka Hän itki nähdessään etukäteen profeetallisesti, kuinka Jerusalem tultaisiin tuhoamaan roomalaisten toimesta 70 jkr.

Mitäköhän Jeesus sanoisi meille eurooppalaisille, suomalaisille taikka lähemmin meille vihtiläisille tänään?

”Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on! Mutta nyt se on silmistäsi kätketty. Vielä tulet näkemään ajan, jolloin tapahtuu …kaikenlaista _ me emme näe tulevaisuuteen!

Miksi tuho tuli evankeliumitekstin mukaan: Koska et tajunnut etsikkoaikaasi.

Etsikkoaika, etsikon aika merkitsee sitä, että jotakin etsitään. Etsijä on Jumala. Jumala kutsuu meitä luokseen kaiken mahdollisen tapahtuvan kautta: niin hyvän kuin pahan, niin Sanansa kuin toisten ihmisten välityksellä. Jumalan tapa kutsua on henkilökohtainen. Hän tuntee sinut ja minut. Hän kutsuu Pyhän Hengen työnsä kautta meitä kaikkia Kristuksen luokse. Ihminen etsii itselleen turvaa ja sielulleen rauhaa. Mutta hän tekee helposti virhearvioinnin sen suhteen, mistä rauha tai turva löytyy. Jeesus sanoo itkien kaupungille: kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit missä turvasi/kotisi/ rauhasi on. Vanha käännös puhuu rauhasta: Kunpa ymmärtäisit mikä rauhaasi sopii.

Annetaan Jeesuksen johdattaa meidät jokainen Elämän tielle.

Jeesus sanoo: ”Rauhan minä annan teille minun rauhani, sen minä annan teille, en minä anna niin kuin maailma antaa, älköön teidän sielunne olko levoton: Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun.”

Jerusalemin ympäri kulkivat vahvat muurit. Ne toivat varmuuden tunnetta vihollisia vastaan. Mutta heillä oli myös väärä hengellinen varmuus omasta itsestään, vaikka olivat hukassa. Millaiset muurit, minä ja sinä olemme rakentanut turvaksemme, mieleemme ja ihan käytännössä? Olemmeko me vihtiläiset, suomalaiset, eurooppalaiset ja koko maailma turvassa?

Ulkoinen uhka ei kuitenkaan ollut kaikkein pahin uhka. Suurin uhka tuli sisältä päin, ei ulkoa. Suurin uhka sinun ja minunkin kohdalla tulee sisältä, se mikä meitä kiusaa: Tunnistatko, mikä on sinun kiusauksesi, johon helposti lankeat?

Voisi sanoa, että päivän tapahtumissa Jeesus tulee Jerusalemiin suorittamaan tarkastuksen. Hänen oppilaansa ovat innoissaan, mutta muu kaupunki tai seurakunta nukkuu. Häntä ei huomata eikä hänestä välitetä sillä seurakunta ei tunnusta häntä johtajakseen. Hän tulee katsomaan missä tilassa temppeli on? Mitä siellä tapahtuu? Miten kansan hengelliset tarpeet huomioidaan? Miten käskyjä, Jumalan tahtoa noudatetaan? Puuhataanko epäolennaisissa asioissa? Tämän tarkastusmatkansa alkajaisiksi hän joutuu itkemään temppelin huonoa ja häväistyä tilaa.

Jeesus tarkistaa tänään täällä meidätkin jokaisen, jokaisen kuulijan nettistriimin kautta mihin seurakuntaan kuulutkin. Jeesus etsii meitä elämän kiusauksiin eksyneitä ja tahtoo opettaa meidät takaisin Elämän tielle: Jeesushan sanoo: ”Minä Olen Tie, Totuus ja Elämä, ei kukaan pääse isän luokse muutoin kuin minun kauttani.”

Tänään on hyvä kysyä: joutuuko Jeesus itkemään minun ja sinun kohdalla, kun hän kohtaa meidät. Annetaan Jeesuksen johdattaa meidät jokainen Elämän tielle, valoon yhteyteen ja anteeksiantoon.

Annetaan Kristuksen itkeä sinussa ja minussa, meidän kanssamme: jälleenkohtaamisen iloa.

Tänä syksynä me vihtiläiset osallistumme #missio2022 tapahtumiin, katso paikallislehdistä ja srk:n nettivuilta infoa. Tervetuloa mukaan, osallistumaan ja kantamaan vastuuta: Etsikkoaikoja!

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan I kappalainen.