Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Mursusta asiaa

Yksi kuluneen kesän kuumimpia uutisaiheita Suomessa oli Haminaan rantautunut ja sittemmin kuollut mursu. Samankaltaisia uutisia, eläinten poikkeuksellisesta käyttäytymisestä, olemme saaneet lukea kesän aikana myös muualta Euroopasta; mursu Norjan rannikolla ja maitovalas Seinessä. Kysymys kuuluukin, miksi näin tapahtuu? Uskon vahvasti, että kyse on ilmaston lämpenemisestä, johon eläimetkin reagoivat.

Suurta keskustelua on aiheuttanut myös polttoaineiden ja energian hintojen huima nousu. Mistä tässä sitten on kyse? Ensimmäisenä vastauksena luonnollisesti kuulee, että syynä on Venäjän hyökkäyssota ja sen aiheuttama energiapula. Varmasti näin hetkellisesti onkin. Pitkällä aikavälillä myös polttoaineiden ja energian hinnannousun takana on ilmaston lämpeneminen ja ilmaston lämpenemisen ehkäisytoimien aiheuttama energian tuotannon kallistuminen.

Me nykyihmiset olemme niin mukavuudenhaluisia, että ilmaston lämpeneminen ei aiheuta suurta keskustelua ennen kuin se tuntuu kukkarossa. Nyt tämä hinnannousu tuli todella nopeasti ja samalla myös energiakriisi niin akuutiksi, että talvella on Suomessakin uhkana jopa sähkönsäännöstely. Tilanne vaatii toimia meiltä kaikilta, eikä vain eurojen takia. Ilmaston lämpeneminen on arkipäivää jo nyt ja on viimeinen hetki toimia. Toimenpiteet ovat niitä samoja, joita tulevana talvella tarvitsemme syntyneen energiakriisin ratkaisemiseksi - meidän on hieman tingittävä mukavuudenhalustamme. Sähkön ja energian säästöön, me jokainen, voimme yksinkertaisilla keinoilla vaikuttaa. Pudotetaan kiinteistöjemme lämpötilaa parilla asteella, lyhennetään suihkussa käynnin aikaa, sammutetaan valot aina kun poistutaan tilasta, otetaan laturit irti seinästä kun niitä ei tarvita, vältetään turhaa autoilua, jne.

Vaikka yksittäisten laitteiden vaatima sähköteho on pääsääntöisesti, tekniikan kehittymisen myötä, laskenut, niin vastaavasti sähköä vaativien laitteiden määrä on lisääntynyt merkittävästi. Lähes jokainen laite vaatii nykyään sähköä toimiakseen. Laitteiden oikeaan ja energiatehokkaaseen käyttöön on siis todella syytä kiinnittää huomiota.

Nyt jos koskaan on aika toimia sekä eurojen että ympäristömme takia!

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.