Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana | Hyvää iholle

Iho on ihmeellinen asia. Se on ulkopinta, raja. Tuntoelin, kosketuksen kanava, nautinnon ja kivun lähde. Vanhemmiten venyvä ja rypistyvä, ehkä arpinen. Elämän jäljet säilyttävä iho.

Ystäväni psykoterapeutti puhuu psyykkisestä ihosta. Se kuvaa henkistä suojausta, joka ihmistä ympäröi. Kun ihminen on heikoilla, psyykkinen iho on ohut. Silloin suojan läpi pääsee pienikin loukkaus, syyllistäminen ja iva. Kun on vahvoilla, psyykkinen iho säätelee tehokkaasti sitä, mikä pääsee sieluun asti.

Myös psyykkiseen ihoon tulee haavoja ja arpia. Elämän erilaisten taistelujen jälkiä. Ne eivät näy päälle päin.

Jeesus kertoo samarialaisesta ihmisestä, joka näki tiellä hakatun miehen. Jäljet näkyivät selvästi. Hän vei miehen turvaan majataloon ja hoiti tämän haavat.

Myös psyykkiseen ihoon tulee haavoja ja arpia.

Mene ja tee sinä samoin, sanoo Jeesus.

Raamattu kehottaa meitä rakastamaan ja tekemään hyvää, riippumatta siitä, millaisena toinen ihminen meille näyttäytyy. Elämän jättämät ulkoiset arvet voi nähdä. Psyykkisen ihon haavoja ja sielun arpia emme aina huomaa, mutta niitä voi hoitaa lempeydellä, rakkaudella ja kunnioituksella.

Miikan kirjan luvussa 6 sanotaan:

- Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää.

Vain tätä Herra sinulta odottaa:

tee sitä mikä on oikein,

osoita rakkautta ja hyvyyttä

ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan kappalainen.