Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Kuollessa silmät eivät sulkeudu

Elokuvissa ja tv-sarjoissa näkee usein miten roolihenkilö kuollessaan sulkee kauniisti silmät. Tai että kuolleen roolihenkilön silmät suljetaan nätisti sormilla ja silmät jäävät kiinni kuin kuollut vain nukkuisi.

Luomien sulkeutumisen harhaan uskoin itsekin, kun jouduimme viemään puoli vuotta vanhan koiranpentumme Teron eutanasiapiikille kaksi vuotta sitten. Se oli rankka paikka ja uusi tilanne.

Teron lähdön hetken tullessa sen silmät jäivät auki. Tuskaisesti yritin sulkea niitä uudelleen ja uudelleen. Juuri niin kuin elokuvissa ja tv-sarjoissa usein toimitaan. Ei onnistunut.

Ei ole olemassa mitään "kuoleman refleksiä", joka sulkisi silmät.

Luomet eivät automaattisesti sulkeudu elollisen olennon kuollessa eikä niitä saa kuoleman jälkeen hellävaraisesti suljettua. Silmät jäävät auki koska ei ole olemassa minkäänlaista "kuoleman refleksiä", joka sulkisi ne. Lihakset eivät enää liiku, eikä refleksejäkään enää ole.

Olemme vieraantuneet kuolemasta. Kuolema on mystinen hetki, siirtymä, joka piilotetaan sairaalan tai terveysaseman saattohoitohuoneeseen katseilta piiloon.

Nummelan terveysasemalla järjestetään arvokasta saattohoidon vapaaehtoistoimintaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi kohdata kuolemaa yksin. Vuodeosasto palkittiin juuri tunnustuksella esimerkillisestä toiminnasta saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämiseksi. Vapaaehtoiset ovat käyneet Lohtua läsnäolosta -hankkeen koulutuksen ja toimivat vuodeosastolla yksinäisten vanhusten elämän loppuvaiheen tukena.

Kuolemasta pitää voida puhua avoimesti. Kuolema on elämäämme liittyvä normaali asia, jonka jokainen meistä kohtaa ajallaan. Kuka aikaisemmin kuka hyvin iäkkäänä, kuten juuri edesmennyt Englannin kuningatar Elisabet.

Lapsen kuolema on tabu. Rikon tabua tietoisesti kertomalla avoimesti siskonpoikani kuolemasta. Avoimuus antaa eväitä muille saman kokeneille kohdata lapsensa menettänyt vanhempi. Avoimuus auttaa oman surun käsittelyssä ja kannattelee myös surevaa vanhempaa.