Ennen vaaleja puolueet ja ehdokkaat lupaavat kilvan kaikenlaista. Parempia päivähoito-, koulu-, sote- ja vanhuspalveluita. Verojen alennuksia, parempaa sosiaaliturvaa ja yrittäjille tukea. - Vaalilupaukset ovat helposti valehtelun rajamailla.
Ne puolueet ja ehdokkaat, joita äänestäjät eniten uskovat, menestyvät. Hyvinvointialueille siirtyvät kunnista vuoden 2023 alussa sote- ja pelastusasiat.
Valtion rahoittamat ja ohjaamat hyvinvointialueet eivät ole aitoja itsehallinnollisia päättäjiä, vaan osa valtion hallintoa. Sote-uudistuksen jälkeen kuntiin jää lähinnä varhaiskasvatus, koulut, maankäyttö ja kunnallistekniikka. Niiden toimeenpano kunnissa on tarkkaan eri laeissa määritelty, eikä kunnilla ole niissä juurikaan liikkumavaraa.
Elinkeinojen tukemista ja hyvinvoinnin edistämistä kunnat saavat vapaasti jatkaa.
Eli hyvinvointialueille ja kuntiin valitut päättäjät voivat kokouksissaan keskustella melkein mistä tahansa, mutta merkittävät palvelu- ja rahoituslinjaukset tehdään eduskunnassa ja ministeriöissä.
Onko kunta- tai aluevaaleilla sitten meille mitään merkitystä? Tai edes eduskuntavaaleilla.
On. Kuntien ja hyvinvointialueiden valtuustoissa ja eduskunnassa istuvat meidän valitsemat ihmiset. Ei kukaan muu.
Kansanedustajat ja valtuutetut käyttävät sitä päätösvaltaa mitä heillä on käytettävissä. Ja he ohjaavat ja valvovat valitsemiaan virkamiehiä.
Suomessa vaalit eivät ole demokratian irvikuvia, kuten Pohjois-Koreassa ja Venäjällä.
Eduskuntavaalit ovat vaaleista tärkeimmät. Minä äänestän niissä uskottavinta, omasta kotikunnasta olevaa ehdokasta.